Ν. Τζανάκης στο Πρώτο: Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα μολυνθούν από την Δέλτα-Θα έχουμε δυστυχώς νοσηλείες, ίσως και θανάτους  (audio)

«Κανένα παιδί που θα πάει σχολείο δεν θα μείνει χωρίς να μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα, ειδικά τα ανεμβολίαστα. Από αυτά, 95-98 παιδιά στα 100 θα το περάσουν ήπια, τα άλλα όμως θα εκδηλώσουν συμπτώματα και ορισμένα θα βρεθούν στο νοσοκομείο», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά», ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Ορισμένα παιδιά για λόγους που δεν γνωρίζουμε αναπτύσσουν βαριά νόσο, με ένα σύνδρομο το οποίο επηρεάζει πολλά οργανικά τους συστήματα και που εκδηλώνεται με ένα βαρύ φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο αντιλαμβανόμαστε από τα εργαστηριακά τους στοιχεία και  από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο ιός αυτός προσβάλλει το ενδοθήλιο των  αγγείων τους, τους καρδιακούς μυς και άλλα όργανα, μεταξύ αυτών, δημιουργούνται μυοκαρδίτιδες, περικαρδίτιδες, αγγειίτιδες, που είναι πολύ σοβαρά γιατί πλέον μιλάμε για συστηματικότητα συμπτωμάτων και βλαβών.

«Αυτά τα παιδιά είναι ελάχιστα αλλά δεν γνωρίζουμε ποια από αυτά, που το περνάνε έστω ήπια, θα αναπτύξουν μετά από ένα χρονικό διάστημα αυτό το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο. Είναι μια λογική να αποκτήσουν τα παιδιά μια φυσική ανοσία μέσω της νόσησης, αλλά θα έχουμε δυστυχώς και παιδιά διασωληνωμένα και ίσως κάποιους θανάτους παιδιών. Ανάλογα με το πόσα παιδιά θα μολυνθούν. Αν μολυνθούν όλα τα παιδιά της χώρας, οι αριθμοί θα είναι μεγαλύτεροι. Και δεν ξέρουμε ποια παιδιά θα εκδηλώσουν αυτό το σύνδρομο».

Ο κ. Τζανάκης, σημειώνει πως σίγουρα ένα παιδί με υποκείμενο νόσημα ή τα παχύσαρκα, έχουν παράγοντα κινδύνου, επομένως θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αλλά και κάποια που δεν έχουν υποκείμενα προβλήματα, επίσης θα εμφανίσουν βαριά νόσο, οπότε και αυτά θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας

«Το θέμα της υποχρεωτικότητας δεν πρέπει να εργαλειοποιείται ούτε πολιτικά ούτε συνδικαλιστικά. Αποτελεί αντικείμενο στην σφαίρα της δημόσιας υγείας. Λειτουργοί της υγείας θα πρέπει να παίρνουν την απόφαση και να μην ανοίγει μύτη. Το τυχόν πέναλτι αποτελεί προϊόν συνδικαλιστικής δράσης και πολιτικής απόφασης σε όσους αρνηθούν την υποχρεωτικότητα και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο».

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια συγκαταλέγεται σε αυτές τις χώρες όπου υπάρχει υποχρεωτικότητα σε σειρά εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Τζανάκης. Μερικές χώρες έχουν πολύ σκληρά πέναλτι αν δεν εμβολιάσει ένας γονέας τα παιδιά του.


«Επομένως το θέμα της οικονομικής στήριξης αυτών που μπαίνουν σε αναστολή, ένα μέρος του μισθού τους, θα μπορούσε να αποτελεί συνδικαλιστική διεκδίκηση ή πολιτική συζήτηση. Όχι όμως το θέμα της υποχρεωτικότητας και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα. Μπερδεύουμε τα πράγματα και έχουμε γνώμη επί παντός επιστητού. Το  θέμα της υποχρεωτικότητας αποτελεί μοναδικό θέμα που απασχολεί μόνο τις επιτροπές επιστημόνων».

Κατέληξε λέγοντας, πως «ένας σωστός συνδικαλιστικός φορέας έπρεπε να πει, τασσόμαστε υπέρ της υποχρεωτικότητας, θέλουμε όμως να κοπεί το 50% του μισθού τους, το 30%. Ή να δοθεί ένα επίδομα ανεργίας ή ο κατώτατος μισθός. Αυτό θα μπορούσε να είναι συνδικαλιστικό αίτημα, όχι όμως η υποχρεωτικότητα. Αυτό είναι ζήτημα δημόσιας υγείας».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση