Στήριξη πυροπλήκτων – Έως το τέλος του μήνα οι πρώτες αποζημιώσεις (video)

Αποζημιώσεις για κύριες αλλά και για εξοχικές κατοικίες, καθώς και για οικοσκευή ακόμη και των ενοικιαστών που διέμεναν στις πυρόπληκτες περιοχές, προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πυροπαθών. Βασική προϋπόθεση, το πυρόπληκτο ακίνητο να είναι δηλωμένο στο Ε9.

Τον ακριβή αριθμό των πολιτών που υπέστησαν ζημία από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα αποτυπώσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr. Ιδιοκτήτες, συνιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές θα κληθούν να υποβάλλουν το ταχύτερο δυνατό τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ώστε να λάβουν τις προκαταβολές αποζημιώσεων πριν αλλάξει ο μήνας.

Για την προκαταβολή της στεγαστικής συνδρομής ύψους 3000 έως 14.000 ευρώ, θα πρέπει να εντοπιστούν τα στοιχεία του ακινήτου στο Ε9 ενώ εξαιρούνται τα εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Εφάπαξ ενίσχυση κτηρίων (έναντι στεγαστικής συνδρομής)
1. 3000-14000 € ανά κτίσμα (μέγιστο όριο 120.000 €)
2. Τα ακίνητα να είναι δηλωμένα στο Ε9
3. Εξαιρούνται τα εγκαταλελειμμένα κτήρια

«Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι. Επίσης, αποζημίωση λαμβάνουν και τα εξοχικά. Αναφορικά με την αποζημίωση οικοσκευής, μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση και οι ενοικιαστές εφόσον υπάρχει ενεργό μισθωτήριο μακροχρόνιας μίσθωσης», επισημαίνει η Αρλέτα Βελισσαράκου, φοροτεχνικός.

Η αποζημίωση για την οικοσκευή κυμαίνεται από 2000 έως 6000 ευρώ και χορηγείται και για τα εξοχικά.

Αποζημίωση οικοσκευής
1. 2000-6000€
2. Χορηγείται και για δευτερεύουσες κατοικίες

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια αφορά μόνο στα ακίνητα που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Καλύπτει την περίοδο 2021-2023 ενώ για να διασφαλιστεί, θα απαιτηθεί το δελτίο επανελέγχου και η έκθεση αυτοψίας. Απαιτείται δήλωση στο arogi.gov.gr.

Η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου, αναφέρει πως: «Οι πυρόπληκτοι πέρα από την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν στο arogi.gov.gr και από εκεί αυτόματα θα ενημερωθεί και ο ΕΝΦΙΑ δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο. Στις υπεύθυνες δηλώσεις χρειάζεται προσοχή διότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τεκμηριώνεται η απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ ο πυρόπληκτος θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί».

Με την πίστωση των προκαταβολών μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων.

«Η τελική πληρωμή θα είναι πολύ πολύ ταχύτερα από κάθε άλλη χρονιά αλλά θα στηρίζεται στην πραγματική τελική ζημιά όπως θα αποτιμηθεί με μια σχετική ακρίβεια», δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ενεργοποιηθεί στις 18 Αυγούστου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Θέση υπεύθυνης δήλωσης θα έχει η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης στους πληγέντες όπως αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση
Έχει πληγεί ακίνητο σε καμένη περιοχή
Έκταση ζημιών (ολική καταστροφή, μη λειτουργικό κτίσμα)

Συνέπειες ψευδούς δήλωσης
Βεβαίωση ΕΝΦΙΑ και εφάπαξ καταβολή εντόκως
Επιστροφή προκαταβολής εντόκως
Άρση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Αναδασώσεις

Η αναδάσωση μπορεί να επισπευστεί μόνο στα όρια των οικισμών, προκειμένου να φυτευτούν δέντρα ανθεκτικότερα στις πυρκαγιές. Για τα δάση πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 2 χρόνια λένε οι δασολόγοι. Εκτιμούν ότι στο μεγαλύτερο μέρος των καμμένων εκτάσεων, ειδικά στην Εύβοια και την Ηλεία , η φύση η ίδια θα επουλώσει τις πληγές της.

Άμεση ωστόσο πρέπει να είναι η συλλογή και καλλιέργεια σπόρων από γειτονικά ή συγγενικά δάση, καθώς είναι σημαντικό για την διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας να φυτευτούν ήδη με παρόμοιο γενετικό υλικό. Τα δενδρύλια που υπάρχουν στα δασικά φυτώρια δεν επαρκούν.

Ο νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου να αναλάβουν το κόστος της αποκατάστασης των καμμένων δασών. Ο ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και αν αυτή εγκριθεί από τις δασικές υπηρεσίες, θα προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων και τη φύτευση των δέντρων. Το ελληνικό δημόσιο δεν απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμα επί των εκτάσεων αυτών.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η απομάκρυνση των καμμένων δέντρων και η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων, στα οποία θα απασχοληθούν κυρίως υλοτόμοι και ρητινοκαλλιεργητές από τις πληττόμενες περιοχές, οι οποίοι έχουν χάσει για χρόνια το βασικό μέσο παραγωγής τους. Το δάσος

Για τις περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως η Εύβοια, οι αμοιβές τους μέχρι το ποσό των 12000 ευρώ θα είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες. Για τις υπόλοιπες περιοχές το όριο πέφτει στις 7.500 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος, Μαρίνα Δεμερτζιάν

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση