Αρχίζει ο εθελοντικός εμβολιασμός των 15-17 – Ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δ

Αρχίζει ο εθελοντικός εμβολιασμός με mRNA εμβόλια στην Ελλάδα για τους εφήβους που έχουν γεννηθεί πριν από το 2006. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα, με τη μετάλλαξη Δέλτα να αλλάζει τα δεδομένα και να οδηγεί σε αναπροσαρμογή σχεδίων. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά. Πιο ευάλωτοι σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι οι ανεμβολίαστοι, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά.

Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αλλαγή των δεδομένων, καθώς απειλούνται οι ανεμβολίαστοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και οι κάτω των 18 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Η πλατφόρμα για τους εφήβους 15-17 ετών θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Με συναίνεση των γονέων και εφόσον το επιθυμούν, οι έφηβοι που έχουν γεννηθεί από 1.1.2005 θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο.

Οι έφηβοι μπορεί να μη νοσούν βαριά αλλά συμβάλλουν στη μεταδοτικότητα του ιού και ο εμβολιασμός ανακόπτει την αλυσίδα της μετάδοσης. Παράλληλα, σύμφωνα με την Eπιτροπή, η συχνότητα εισαγωγών λόγω κορονοϊού στις ηλικίες 12 εως 17 ετών είναι έως 3 φορές μεγαλύτερη από την εποχική γρίπη.

«Οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα σε σχέση με τα παιδιά και έχει παρατηρηθεί έξαρση στις εξωσχολικές δραστηριότητες» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου , πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τους εφήβους 15-17 ετών λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Σε 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στις ηλικίες 12-17 ετών, καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας.

Ο εμβολιασμός συστήνεται στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα και αποτελεί σημαντικό όπλο προστασίας της υγείας τους.

Συγκεκριμένα από τους 204 εφήβους που νοσηλεύθηκαν με κορονοϊό από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο 2021, το 36% αφορούσε περιπτώσεις παχυσαρκίας, το 31% άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια και το 14% άτομα με νευρομυϊκά νοσήματα. Στα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ακόμα ο σακχαρώδης διαβήτης και τα ογκολογικά νοσήματα. Σε όλες αυτές τις ευπαθείς ομάδες εφήβων συστήνεται ανεπιφύλακτα ο εμβολιασμός.

Την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα δίνεται η γονεϊκή συναίνεση μέσω της πλατφόρμας καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων.

Ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και στη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται φέρνει πιο γρήγορα το 4ο κύμα της πανδημίας. Η αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας φθάνει το 75% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Όσοι είναι σήμερα ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους. Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο που παρουσιάζουν έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα κυρίως στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 8.770.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Πέντε εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση (47,7% γενικού πληθυσμού, 56% των ενηλίκων), ενώ 4 εκατ. είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι (38,2% γενικού πληθυσμού, 45% ενηλίκων).

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια, στη συντριπτική πλειοψηφία για Johnson & Johnson και Moderna κλείνει την επόμενη ημέρα και για Pfizer σε 3 ημέρες» ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με λιγότερα τεστ λόγω Σαββατοκύριακου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 801 νέα κρούσματα κορονοϊού με 26.449 τεστ.  Η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε άλλους 6 ανθρώπους, ενώ 173 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου, όπως στη Στερεά Ελλάδα, όπου έχει πλήρως εμβολιαστεί μόνο το 31% του πληθυσμού και ακολουθούν με 31% Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος.

Κινητές μονάδες εμβολιασμού αναμένεται να βρίσκονται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ertnews.gr

Τίνα Σιδέρη
image}

Αφήστε μια απάντηση