Έρευνα: Κοπάδι 170 βισώνων ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 2 εκατ. αυτοκινήτων τον χρόνο

bisσon

Ένα κοπάδι 170 βισώνων στα βουνά Țarcu Τσάρκου) της Ρουμανίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποθήκευση εκπομπών CO 2 που ισοδυναμούν με την απομάκρυνση σχεδόν 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει πώς τα ζώα συμβάλλουν στον μετριασμό αυτών των πιο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, γράφει ο The Guardian.

Ο βίσωνας εξαφανίστηκε από τη Ρουμανία πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, αλλά η Rewilding Europe και η WWF Ρουμανίας επανεισήγαγαν το είδος στα Καρπάθια Όρη το 2014. Έκτοτε, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 100 σε 170 στα Όρη Țarcu (Τσάρκου).

Έρευνα που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Yale School of the Environment και χρηματοδοτείται από την Global Rewilding Alliance υπολογίζει την πρόσθετη ποσότητα ατμοσφαιρικού CO 2 που τα άγρια ​​είδη θα βοηθούσαν να συλλάβουν και να αποθηκεύσουν στο έδαφος μέσω αλληλεπιδράσεων εντός των οικοσυστημάτων.

Διαπιστώθηκε ότι το κοπάδι ευρωπαϊκών βισώνων σε μια περιοχή σχεδόν 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων λιβαδιών στα βουνά Țarcu μπορεί να δεσμεύσει 2 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως, που είναι σχεδόν 9,8 φορές περισσότερο από ό,τι στην απουσία βίσωνα.

Οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν ότι το ποσοστό του 9,8 θα μπορούσε να είναι έως και 55% υψηλότερο ή χαμηλότερο, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τη μέση εκτίμηση. Αυτό αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές CO2 1,88 εκατομμυρίων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. «Ο βίσωνας επηρεάζει τα λιβάδια και τα δασικά οικοσυστήματα βόσκοντας ομοιόμορφα, ανακυκλώνοντας θρεπτικά συστατικά για να γονιμοποιήσει το έδαφος, διασκορπίζοντας σπόρους για να εμπλουτίσει το οικοσύστημα και συμπιέζοντας το έδαφος για να αποτρέψει την απελευθέρωση αποθηκευμένου άνθρακα.

Αυτά τα πλάσματα έχουν εξελιχθεί για εκατομμύρια χρόνια σε λιβάδια και δασικά οικοσυστήματα και η απομάκρυνσή τους, ιδιαίτερα εκεί όπου έχουν οργωθεί λιβάδια, έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα. Η αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία και οι «άγριοι» βίσωνες είναι μερικοί από τους ήρωες του κλίματος που μπορούν να βοηθήσουν να συμβεί αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Oswald Schmitz της Σχολής Περιβάλλοντος του Yale στο Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, ο οποίος συντόνισε την έρευνα.

Ο Alexander Lees, ερευνητής βιοποικιλότητας στο Manchester Metropolitan University, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έρευνα «αποτελεί μια συναρπαστική υπόθεση για την επανεισαγωγή του ευρωπαϊκού βίσωνα ως κλιματική λύση με βάση τη φύση – μια λύση με σημαντικά οφέλη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας». Ο Lees πρόσθεσε ότι περισσότερη έρευνα πεδίου θα βοηθούσε στην επικύρωση των μοντέλων και θα βοηθήσει στην κατανόηση του χρόνου που χρειάζεται για να δούμε οφέλη. «Αυτή η μελέτη ενισχύει την ήδη αποδεκτή θεωρία ότι τα μεγάλα θηλαστικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κύκλο του άνθρακα. Οι προσπάθειες ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων, όπου χρειάζεται, επανεισαγωγών, είναι βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων της βιοποικιλότητας και του κλίματος», πρόσθεσε. Οι βίσωνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα, διατηρώντας τη βιοποικιλότητα των δασών, των λιβαδιών και των μικροβιότοπων.

Στα βουνά Țarcu, η επιστροφή τους ενθάρρυνε επίσης τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις με βάση τη φύση, ο Schmitz σημείωσε ότι τα λιβάδια των Καρπαθίων έχουν συγκεκριμένες εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες, επομένως, κατά τη γνώμη του, η επίδραση της παρουσίας του ευρωπαϊκού βίσωνα στο οικοσύστημα δεν θα μπορούσε να προεκτεθεί στο διεθνές επίπεδο – τα αμερικανικά λιβάδια, για παράδειγμα. «Αυτή η έρευνα ανοίγει νέες επιλογές για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το κλίμα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Magnus Sylvén, διευθυντής επιστημονικής πολιτικής στην Global Rewilding Alliance. «Μέχρι τώρα, η προστασία και η αποκατάσταση της φύσης αντιμετωπίζονταν σε μεγάλο βαθμό ως μια άλλη πρόκληση και κόστος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε παράλληλα με την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις δύο προκλήσεις: μπορούμε να αναζωογονήσουμε τη φύση και αυτό θα αφαιρέσει μεγάλες ποσότητες άνθρακα, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος».

 Η έκθεση για τους ευρωπαϊκούς βίσωνες στη Ρουμανία είναι «η πρώτη του είδους της», είπε ο Sylvén, προσθέτοντας ότι το μοντέλο παρείχε «ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για  την επανεισαγωγή της άγριας ζωής».

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr