Ξεκίνησαν οι πληρωμές στους συνταξιούχους

Στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του Δημοσίου βρίσκονται ήδη οι αυξήσεις που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ενώ αύριο στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα πιστωθούν τα αναδρομικά. Πρόκειται για τις πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών σε 200.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, με τα νέα, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, οι οποίες θα γίνουν σε δύο φάσεις που θα ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι συνταξιούχοι είναι οι κερδισμένοι με τις επικείμενες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών:

Συνταξιούχοι δημόσιου τομέα

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 και πριν από την 1/10/2019, η πληρωμή των αυξήσεων (μόνο αυξήσεων)θα πραγματοποιηθεί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου, δηλαδή σήμερα 29 Ιουνίου 2021. Για την πληρωμή των αναδρομικών ποσών της συγκεκριμένης κατηγορίας γίνεται προσπάθεια από την ανάδοχο εταιρεία και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και, αν χρειαστεί, με εμβόλιμη πληρωμή. Για τα εν λόγω αναδρομικά θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν σήμερα 29 Ιουνίου καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ. Ωστόσο, σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (π.χ. δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ.

Συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα

Για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016, η πληρωμή των αναδρομικών τους (μόνο των αναδρομικών) θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή αύριο 30 Ιουνίου 2021. Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου. Εως 220 ευρώ μηνιαίως ανέρχονται οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, ενώ έως 100 ευρώ αύξηση πρέπει να υπολογίζουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ.

Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών των συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016 (παλιοί συνταξιούχοι).

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Ολα ανοικτά για την απόφαση του ΣτΕ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να δημοσιοποιηθεί έως και αύριο η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά από τις κομμένες επικουρικές και τα δώρα. Στην περίπτωση αυτή το ΣτΕ θα βάλει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, κρίνοντας την τύχη των χαμένων αναδρομικών. Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη δίκη του ΣτΕ για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις επιδικάστηκε η επιστροφή αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και δόθηκαν πίσω στους συνταξιούχους το περασμένο καλοκαίρι, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει αγωγές ή όχι. Η απόφαση για τις επικουρικές και τα δώρα, όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί, θα αφορά το εν λόγω 11μηνο και το κόστος στην περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων υπολογίζεται έως και 2,5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση θετικής απόφασης για τους συνταξιούχους μένει να διευκρινιστεί το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους τους φέτος, σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη από δημοσιονομικής πλευράς λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση