Έλληνας ερευνητής για Γουχάν: Τα πειράματα «gain of function» πρέπει να διεξάγονται στις υψηλότερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας

Τα πειράματα «gain of function» πραγματοποιούνται σε συνθήκες που ορίζονται νομοθετικά σε κάθε περιοχή και η αποδεκτή επιστημονική πρακτική είναι η πραγματοποίηση τους σε τέτοιες συνθήκες ασφαλείας που να εμποδίζουν τη διαρροή του μελετούμενου οργανισμού στο περιβάλλον, ενώ για παθογόνους οργανισμούς είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η μελέτη τους πρέπει γίνεται στις υψηλότερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας τόνισε μιλώντας στο ertnews.gr και τον Κώστα Δαβάνη, ο υπεύθυνος ερευνητής, στο εργαστήριο μελέτης πολυκυτταρικών συστημάτων, του Ινστιτούτο Friedrich Miescher της Βασιλείας στην Ελβετία Χαρίσιος Τσιαΐρης.   

 Υπογράμμισε πως τέτοια πειράματα αναφέρονται σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όπου μελετάται η επάρκεια ενός γονιδίου για μια ιδιότητα. Συνήθως πρόκειται για προσθήκη αλληλουχίας DNA στο γονιδίωμα του οργανισμού η στοχευμένες μεταλλάξεις που αυξάνουν την παραγωγή ή την αποτελεσματικότητα κάποιων πρωτεΪνών.


Δείτε εδώ την έρευνα του ertnews.gr για τα επίπεδα ασφαλεία στο εργαστήριο της Γουχάν


Τα πειράματα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θεμελιώδη για τη μελέτη του ρόλου των γονιδίων και όπως είναι αναμενόμενο χρησιμοποιούνται στη γενετική μελέτη όλων των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των ιών.

Ο Χ.Τσιαϊρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την νομιμότητα των πειραμάτων σημείωσε πως τα πειράματα αυτά, ως γενική πρακτική και ανεξάρτητα από τους κορονοιούς, επιτρέπονται. Εφόσον όμως υπάρχουν σχετικοί νόμοι και κανονισμοί, τότε αυτοί ορίζουν το πλαίσιο, πέρα από την επιστημονική δεοντολογία. Αυτό σημαίνει, αν λάβει κανείς υπόψη του την νομοθεσία διαφόρων χωρών, ότι ειδικά για τους κορωνοιούς τέτοιου είδους μελέτες επιτρέπεται στην Κίνα, όμως σε άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ, την ΕΕ, και κάποιες ασιατικές χώρες η έρευνα απαγορεύεται ή διέπεται συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

Ο Έλληνας ερευνητής τόνισε παράλληλα πως εάν και εφόσον διεξάγονταν τέτοιου είδους πειράματα στην Γουχάν, τότε η πρακτική που θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί  είναι η καταγραφή τους σε ένα βιβλίο ή αρχείο όπου περιγράφεται η διαδικασία βήμα προς βήμα, όπως τα υλικά, η προσέγγιση, και το αποτέλεσμα. Μια τέτοια πρακτική είναι τυποποιημένη και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.

Δαβάνης: κ. Τσιαΐρη πώς ορίζονται τα πειράματα “Gain of Function” και σε τι χρησιμοποιούνται;  

Τσιαΐρης: Τέτοια πειράματα αναφέρονται σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όπου μελετάται η επάρκεια ενός γονιδίου για μια ιδιότητα. Συνήθως πρόκειται για προσθήκη αλληλουχίας DNA στο γονιδίωμα του οργανισμού η στοχευμένες μεταλλάξεις που αυξάνουν την παραγωγή ή την αποτελεσματικότητα κάποιων πρωτεΪνών.. 

Δαβάνης: Είναι τέτοια πειράματα μια κοινή μορφή επιστημονικού πειραματισμού για ιούς και δη κορονοιούς ;  

Τσιαΐρης: Τα πειράματα αυτά είναι θεμελιώδη για τη μελέτη του ρόλου των γονιδίων. Είναι αναμενόμενο να χρησιμοποιούνται στη γενετική μελέτη όλων των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των ιών. 

Δαβάνης: Πραγματοποιούνται τέτοιου είδους πειράματα μόνο σε εργαστήρια υψηλής ασφάλειας;  

Τσιαΐρης:Τα πειράματα gainoffunction πραγματοποιούνται σε συνθήκες που ορίζονται νομοθετικά σε κάθε περιοχή. Η αποδεκτή επιστημονική πρακτική είναι η πραγματοποίηση σε συνθήκες ασφαλείας που να εμποδίζουν τη διαρροή του μελετούμενου οργανισμού στο περιβάλλον. Για παθογόνους οργανισμούς είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η μελέτη τους γίνεται στις υψηλότερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας.

Δαβάνης: Επιτρέπονται επισήμως τέτοια πειράματα ή απαγορεύονται και εξαρτάται η χρήση τους από κάθε χώρα;  

Τσιαΐρης:Τα πειράματα αυτά γενικά επιτρέπονται. Εφόσον υπάρχουν σχετικοί νόμοι και κανονισμοί, αυτοί ορίζουν το πλαίσιο, πέρα από την επιστημονική δεοντολογία.

Δαβάνης: Είναι επιστημονικά και ηθικά δικαιολογημένα αυτά τα πειράματα;  

Τσιαΐρης: Τα πειράματα αυτά είναι ένα επιστημονικό εργαλείο και η χρήση τους είναι επιστημονικά και ηθικά απολύτως δικαιολογημένη. Ο τελικός στόχος που εξυπηρετούν μπορεί πάντα να γίνει αντικείμενο ηθικής ανάλυσης. Στην ερώτηση «Είναι ηθικά δικαιολογημένη η χρήση πυρηνικής ενέργειας;» είναι δύσκολο να δώσει κανείς μια απάντηση. Αντίστοιχα και για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr