ΓΣΕΕ: Μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς περικοπή μισθού για ενίσχυση της απασχόλησης

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΓΣΕΕ την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση αναφέρει πως: «με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, θα πρέπει να αξιολογηθεί η δυνατότητα μείωσης του τυπικού χρόνου εργασίας, χωρίς περικοπή μισθού, ως μέσο ενίσχυσης της απασχόλησης, της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης».

Όπως αναφέρει στα βασικά σημεία της περιληπτικής αναφοράς στην έκθεση η ΓΣΕΕ: «Οι επιπτώσεις του διττού σοκ προσφοράς-ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 στο μακροοικονομικό και στο παραγωγικό σύστημα της οικονομίας είναι σημαντικές και αποτυπώνονται στη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ και της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σημαντικών κλάδων της οικονομίας. Η Ελλάδα το 2020 είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, με το πραγματικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 8,2%. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στην κάμψη των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 17 δισ. ευρώ (9,34% του ΑΕΠ του 2019) και της κατανάλωσης κατά 6 δισ. ευρώ.

Οι εγχώριες επενδύσεις δεν φαίνεται, για ακόμη μια φορά, να μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρή επεκτατική δυναμική. Η μείωση των επενδύσεων των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων περιορίστηκε στα 721 εκατ. ευρώ, ενώ το φυσικό κεφάλαιό τους συνέχισε να μειώνεται αφού οι επενδύσεις εξακολουθούν να υπολείπονται των αποσβέσεων.

Μεταξύ 2010 και 2020 ο μέσος ρυθμός μείωσης του κεφαλαίου ήταν 0,5% ανά τρίμηνο. Σωρευτικά, τη δεκαετία που πέρασε χάθηκε το 25% του φυσικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων.

Το α’ τρίμηνο του 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους και ταυτόχρονα το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην Ευρωζώνη. Η συμπεριφορά αυτή του επιχειρηματικού τομέα αποτελεί μια πραγματική διαρθρωτική ιδιαιτερότητα του ελληνικού αναπτυξιακού υποδείγματος.

Βάσει αυτού του δεδομένου, οι σχεδιασμένες οικονομικές πολιτικές που προσανατολίζονται στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι πιθανό να αποδειχθούν αναποτελεσματικές για να ενθαρρύνουν έναν σημαντικό όγκο νέων επενδύσεων».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΣΕΕ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση