Covid-19: Ήταν η Σου η «ασθενής μηδέν» που βρέθηκε θετική τον Νοέμβριο του 2019;

Ένας Κινέζος αξιωματούχος αποκάλυψε-κατά λάθος- το όνομα, τη διεύθυνση και άλλες  λεπτομέρειες σχετικά με έναν από τους πρώτους ανθρώπους που υποψιάζονται ότι μολύνθηκαν με κορονοϊό στη Γουχάν, τρεις εβδομάδες προτού οι αρχές του Πεκίνου αναφέρουν το πρώτο κρούσμα. Η 61χρονη γυναίκα νόσησε με συμπτώματα τύπου Covid-19 τον Νοέμβριο και μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο Rongjun στη Γουχάν.

Ο Yu Chuanhua, καθηγητής βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Γουχάν, δήλωσε στην ιατρική επιθεώρηση «Health Times» ότι είχε καταγράψει στη εθνική βάση δεδομένων του 47.000 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020.

Μεταξύ των περιπτώσεων ανέφερε δύο γυναίκες που νοσηλεύθηκαν τον Νοέμβριο. Μια από αυτές ήταν και η «Ασθενής Σου».

Η 61χρονη γυναίκα ζούσε σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από το Ινστιτούτο Ιολογίας και κοντά σε μία σιδηροδρομική γραμμή υπερταχείας που θεωρείται ότι ήταν εστία μετάδοσης του ιού.

Η έκθεση του Chuanhua περιλάμβανε επίσης έναν ασθενή που αρρώστησε και πέθανε τον Σεπτέμβριο, ωστόσο καθώς δεν δημοσιοποιήθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, η υπόθεση αυτή δεν συνδέθηκε με την Covid.

Την αποκάλυψη έκανε ο Gilles Demaneuf, ένας επιστήμονας δεδομένων ο οποίος ερευνά ανεξάρτητα την προέλευση της Covid και συνεργάζεται με την διαδικτυακή ομάδα DRASTIC.

Η DRASTIC είχε μιλήσει προηγουμένως στην βρετανική εφημερίδα «Sun» για τις ελλιπείς βάσεις δεδομένων του Ινστιτούτου Ιολογίας (WIV) που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για την προέλευση του ιού. Το WIV είναι γνωστό ότι διεξήγαγε έρευνα και πειράματα (Gain of function research) που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους ιούς πιο μολυσματικούς – μαζί με την χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ, EcoHealth Alliance.

ΠΗΓΗ: Sun

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη