Εβόλια: 60.000 ραντεβού μέσα σε 7 ώρες από τους 35άρηδες

Μεγάλη προσέλευση στην πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών για τις ηλικίες 35-39 καταγράφηκε ήδη, καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες που άνοιξε για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson) έχουν κλειστεί πάνω από 60.000 ραντεβού.

Σταδιακά η πλατφόρμα θα ανοίγει και για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

«Εντός του Ιουνίου ευελπιστούμε να ανοίξει και για τις υπόλοιπες ομάδες και για τους 18 άνω. Πάντα με την προτεραιοποίηση της ηλικίας που πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω» δήλωσε η Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελια Πελωνη στον ΣΚΑΪ 100,3 .

Ικανοποίηση για την συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα εμβολιασμού εξέφρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ έκανε αναφορά και στον εμβολιασμό των παιδιών. «Θεωρώ πολύ θετικό ότι πια περισσότερα το ενός εμβόλια εγκρίνονται και για νεότερες ηλικίες, πράγμα το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον από το Γυμνάσιο και πάνω, άνω των 12, που και αυτό νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκριθούν τα εμβόλια αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δώσει μία νέα δυναμική στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Η αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, φέρνει αποφόρτιση και στα νοσοκομεία.

Σημαντικά στοιχεία για την θνητότητα ανά ηλικιακή ομάδα από τον κορωνοϊό, δημοσίευσε o καθηγητής πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, με γράφημα που δείχνει πως ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος στους άνω των 50 ετών. Όπως αναφέρει σε παράδειγμα ο καθηγητής, αν κολλήσουν 250,000 άτομα από την ομάδα των 60άρηδων, τότε θα πεθάνουν 4,500 έως και 9,000 από αυτούς, ενώ μόνο ένας είναι πιθανό να αναπτύξει ιδιάζουσα θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) ή της Johnson & Johnson (JJ) και το 80% όσων την αναπτύξουν θα επιβιώσουν μετά από θεραπευτική αγωγή.

Η εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει να μην γίνεται αλλαγή εμβολίου από την πρώτη, στην δεύτερη δόση.

“Η σύσταση που έρχεται από τους επιστήμονες είναι αυτός που έχει εμβολιαστεί –εκτός από πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις- να συνεχίσει τον εμβολιασμό με το ίδιο εμβόλιο. Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι δημιουργείται καλό ποσοστό ανοσίας αν αλλάζεις το εμβόλιο.” Είπε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μαριος θεμιστοκλεους στο Mega

Στο μεταξύ στο Ιπποκράτειο, νοσηλεύεται μια 36χρονη γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε χθες από την Μυτιλήνη στην Αθήνα με συμπτώματα θρομβοπενίας. Η 36χρονη εμβολιάστηκε στις 12 Μαΐου και εισήχθη στο Νοσοκομείο στις 23 του μήνα.

Ρεπορτάζ Ν. Μολυβιάτη, Σ. Πατραμάνη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση