Στ. Αντωναράκης: Πολύ χρήσιμα και τελείως ακίνδυνα τα εμβόλια

Ο κορονοϊός μπήκε στο μικροσκόπιο της συζήτησής με έναν κορυφαίο Έλληνα γενετιστή στο Ο3 της ΕΡΤ3. Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης επισήμανε ότι τα RNA και DNA εμβόλια βασίστηκαν στις γνώσεις από τη Γενετική και αυτό για το οποίο μπορούν να διαβεβαιώσουν οι επιστήμονες είναι ότι αμφότερα δεν επηρεάζουν το ανθρώπινο DNA. Είναι ξεκάθαρο τόνισε, δεν είναι κάτι που βρίσκεται σε κάποιες γκρίζες ζώνες, τα εμβόλια είναι πολύ χρήσιμα και εντελώς ακίνδυνα για το DNA μας. Ο επιστήμονας που συνέδεσε το όνομά του με τη χαρτογράφηση της ακολουθίας του χρωμοσώματος 21 το οποίο ευθύνεται για το σύνδρομο Down υποστήριξε ότι για τους συνανθρώπους μας με σύνδρομο Down -κυρίως για όσους έχουν περάσει το 30ο έτος της ηλικίας τους- θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη για κάποια προτεραιοποίηση τους στη σειρά εμβολιασμού εξαιτίας του ανοσολογικού τους συστήματος.

Εξηγώντας με τον δικό του τρόπο τη μάχη του ανθρώπου με τον κορονοϊό είπε ότι τα 6,4 δισεκατομμύρια γράμματα του γονιδιώματός μας παλεύουν με τα 30.000 γράμματα του ιού. «Σε αυτή τη μάχη ο καθένας το μόνο που σκέπτεται είναι πώς θα επιζήσει. Ο ιός πώς θα επιζήσει μέσα μας και εμείς πώς θα επιζήσουμε από αυτόν».

Μιλώντας για το ανθρώπινο γονιδίωμα και τον δρόμο που έχει μείνει για την πλήρη αποκωδικοποίησή του επισήμανε ότι από τα 6,4 δισ. γράμματά του έμεινε να αποκωδικοποιηθεί ένα ποσοστό περίπου 5% και αυτό εκτίμησε ότι θα συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό που έχει τώρα μεγαλύτερη σημασία είπε, είναι να συνδέσουμε τα γράμματα του γονιδιώματος με τις ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύει ο καθένας από εμάς. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι με τα γονίδια που πήραμε από τους γονείς μας συνδέονται η νόσος του Aλτσχάιμερ, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος του μαστού.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου