Live η ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

Παρακολουθήστε σε απευθείας σύνδεση με την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη αναφερόμενη στην επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη δήλωσε ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που εμφανίστηκαν σαν συμφωνίες και πω η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι μία συζήτηση που είχε ξεκινήσει το 2010, διεκόπη και πρέπει να ξεκινήσει και πάλι.

Για τα σχολεία και ειδικά για την επανέναρξη της τρίτης λυκείου στις 12/4, τόνισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα self test που θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ.

Η κ. Πελώνη δήλωσε πως: «η κυβέρνηση ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών αποφάσισε την δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Δίνεται προτεραιότητα στα Λύκεια πρώτον γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Πέρα από αυτά η κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής- έχει φροντίσει και έχει εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός επιπλέον προληπτικού μέτρου σημαντικό για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Την διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Τα self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Στην περίπτωση αρνητικού τέστ θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέψει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ».

Για την επιχείρηση “Ελευθερία” – την εκστρατεία εμβολιασμού τόνισε ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά και ότι μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα γίνουν 1 – 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Για τις ροές των εμβολίων προς τη χώρα μας δήλωσε ότι ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν, θα υπάρξουν και τα αποτελέσματα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, όπως ο δείκτης ανοσίας.

Ως προς τις μετακινήσεις λόγω του Πάσχα, σχολίασε πως δεν είναι ακόμα ο καιρός για να γίνει αυτή η συζήτηση, ειδικά για το θέμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους (διασωληνωμένοι, αριθμός θανάτων, δείκτης μεταδοτικότητας, κλπ) και αναλόγως θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Για την εστίαση και το άνοιγμά της, δήλωσε ότι θα εξεταστούν τα δεδομένα από την επιτροπή των ειδικών και ανάλογα θα υπάρξουν οι όποιες αποφάσεις.

Για το ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα ήταν πιο παραγωγικά αντί να πετροβολά την κυβέρνηση να συστήσει στους πολίτες την τήρηση των μέτρων, γιατί όταν περάσουμε την πανδημία, θα ξεμείνει από επιχειρήματα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για “προκλήσεις από Έλληνες αξιωματούχους”, τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης.

 

www.ertnews.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης
image}

Αφήστε μια απάντηση