Το ΥΠΠΟΑ τιμά την επέτειο των 25 ετών από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη (video)

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (18/3) από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996.

Το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τιμώντας την επέτειο των 25 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, παρουσιάζει σε βίντεο ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Συν τοις άλλοις» (εκδόσεις Ύψιλον) το οποίο επέλεξε να διαβάσει η σύντροφός του, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

«Στο έργο του Ελύτη -που καταξιώθηκε παγκοσμίως με τη βράβευση του “Άξιον Εστί”  το 1979, με το Νόμπελ Λογοτεχνίας- συναντήθηκε η ελληνική παράδοση με τον υπερρεαλισμό, η πολυσημία των λέξεων με τον λυρισμό, το φως του Αιγαίου με το μυστήριο της ύπαρξης. Η νησιωτική καταγωγή του Ελύτη επηρέασε ανεξίτηλα το έργο του, το διαπότισε με δημιουργική επαναστατικότητα και συναισθηματική φόρτιση. Ο ίδιος αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές – αν όχι στον σπουδαιότερο, καθώς είχε εθνική και παγκόσμια απήχηση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Τιμώντας τα 25 χρόνια μνήμης από τον θάνατο του ποιητή, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου επιλέγει (με την ανάγνωσή της στο βίντεο) να θυμίσει σε όλους τι έλεγε ο ποιητής το 1976, σε συνέντευξή του, απαντώντας στο ερώτημα «τι σας ανησυχεί περισσότερο όταν αναλογίζεστε το μέλλον;».

Στο βιβλίο του Οδυσσέα Ελύτη –«Συν τοις άλλοις»– συγκεντρώνονται συνεντεύξεις που έδωσε ο ποιητής στη διάρκεια μιας πεντηκονταετίας (1942-1992).


Πηγή:Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΠΟΑ

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης