Ν. Δένδιας: Διέξοδο δίνει ο καλόπιστος διάλογος χωρίς απειλές από την Τουρκία

Ν. Δένδιας: Διέξοδο δίνει ο καλόπιστος διάλογος χωρίς απειλές από την Τουρκία

Ο καλόπιστος διάλογος και όχι η χρήση βίας και οι απειλές πολέμου, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο διάλογος δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά διερεύνηση το εδάφους ώστε να προκύψουν διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων  στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης ότι «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό.
Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη.
Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

Επίσης ο κ. Δένδιας τόνισε πως: «Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού.

Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από το νόμο Μανιάτη. Είναι έτσι ως προς την αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή. Το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μια από τις όμορες χώρες και αναφέρομαι στην Τουρκία».

Σχετικές ειδήσεις

Δένδιας: Η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947 – Ιστορική η στήριξη των κομμάτων

Στην Ολομέλεια το ν/σ για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο (live)

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση