Α.Τσιπλάκης: «Ο σκοπός μας δεν είναι να μοιράσουμε πρόστιμα αλλά να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία»

Α.Τσιπλάκης: «Ο σκοπός μας δεν είναι να μοιράσουμε πρόστιμα αλλά να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία»

«Για όλους μας η εορταστική περίοδος που διανύουμε είναι διαφορετική», δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο Αναστάσιος Τσιπλάκης Αστυνόμος Β’ υπεύθυνος στο Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης αν.Μ.Θ. και σημειώνει ότι στην Περιφέρεια από τις αρχή της εορταστικής περιόδου υπάρχει αυξημένη παρουσία της αστυνομίας και το ίδιο θα ισχύσει και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή την παραμονή, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Φώτων με στόχο: «Να διασφαλίσουμε τη Δημόσια Υγεία».

Ο κ. Αναστάσιος Τσιπλάκης Αστυνόμος Β’ υπεύθυνος στο Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης αν.Μ.Θ.

Όπως εξήγησε ο κος Τσιπλάκης, έχει εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για όλη την αν.Μ.Θ. στο πλαίσιο του οποίου κλιμάκια αστυνομικών θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε κεντρικά σημεία των πόλεων, στις εισόδους, στις εξόδους αυτών, αλλά και σε κομβικά σημεία του Οδικού Δικτύου όλης της Περιφέρειας, σε πλατείες, σταθμούς διοδίων, σταθμούς λεωφορείων, σιδηροδρομικούς σταθμούς και γενικότερα οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός. «Μοναδικός σκοπός αυτών των ελέγχων είναι να δούμε αν τηρούνται τα μέτρα και να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία», επισημαίνει για μια ακόμη φορά υπενθυμίζοντας, ότι το προσωπικό της αστυνομίας είναι στην πρώτη γραμμή από το Μάρτιο και όλο αυτό το διάστημα. «Ο σκοπός μας δεν είναι να μοιράσουμε πρόστιμα αλλά να προστατέψουμε το κοινωνικό σύνολο από τον κορονοϊο. Να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία».

Όσον αφορά στην στάση των πολιτών; Ο κος Τσιπλάκης κάνει λόγο για μια μια υπεύθυνη στάση από την πλευρά τους. «Τις ημέρες των Χριστουγέννων σε όλη την αν.Μ.Θ. όλα κύλησαν ομαλά.» λέει και εξηγεί ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών πειθαρχούν στα μέτρα. Παρατηρήσαμε πως οι συμπολίτες μας μετακινήθηκαν για να παραβρεθούν σε κάποια συνάθροιση συμμορφωμένοι,όμως,σε πολύ μεγάλο ποσοστό που προβλέπεται από το Νόμο. Από την πλευρά μας διενεργήθηκαν εντατικοί έλεγχοι όλες αυτές τις ημέρες, σχεδόν 9000 ελέγχους στο τριήμερο 25-26-27 σε ολόκληρη την περιφέρεια και οι παραβάσεις που βεβαιώσαμε ήταν 161 κάτι το οποίο αναδεικνύει τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα της πολιτείας».

Μια ιδιαίτερη περιοχή η Θράκη και η ανατολική Μακεδονία με όλα τα υπόλοιπα να συνεχίζουν και να παραμένουν (λαθρο-διακίνηση, διαρρήξεις, κλοπές),«ωστόσο», όπως το έμπειρο στέλεχος της Αστυνονίας δηλώνει, «σημειώνεται μια κάμψη στις περιόδους που υπάρχει αυτός ο αναγκαστικός περιορισμός στα σπίτια. Δεν παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αυτό δείχνουν τα στατιστικά. Μπορεί, όμως, στις καταστάσεις εγκλεισμού να σημειωθούν τέτοιου είδους περιστατικά για τα οποία θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι η Αστυνομία βρίσκεται δίπλα τους και ότι μπορούν πολύ εύκολα να τα καταγγείλουν με ένα απλό τηλέφωνο στο 100 ή με ένα sms στο 100 ή και να το πουν σε κάποιο κοντινό τους να το κάνει αν δεν μπορούν οι ίδιοι».

Όσον αφορά στα μέτρα, που θα ισχύσουν τις επόμενες ημέρες: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των ορίων της ΠΕ πλήν ορισμένων εξαιρέσεων. Μόνο για τις ημέρες 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου επιτρέπεται η μετακίνηση με σκοπό τη συμμετοχή στις συναθροίσεις σε κάθε τραπέζι με ανώτατο όριο τους εννέα συμμετέχοντες, (έως δύο οικογένειες). Οι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 10 το πρωί επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας κι ατομικής κίνησης με κατοικίδιο και η χρήση μάσκας εννοείται πως είναι υποχρεωτική.

«Χρειάζεται μια υπεύθυνη στάση και συλλογική προσπάθεια από όλους μας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κι αυτό το εμπόδιο», καταλήγει με την ευχή «χρόνια πολλά και μια καλή χρονιά προπάντων με υγεία!»

Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση