Δ. Αττική: Σε αυστηρό απαγορευτικό 3 δήμοι από σήμερα – Τι ισχύει

Δ. Αττική: Σε αυστηρό απαγορευτικό 3 δήμοι από σήμερα – Τι ισχύει

Με την εφαρμογή από σήμερα και για 7 μέρες σκληρού lokdown σε τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής -Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα- λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και την κυβέρνηση να διαμηνύει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι αυτό το είναι το σενάριο που προβλέπεται για όσες περιοχές όπου αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα. Και αντί για τα γνώριμα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αυτό που ακούγεται φέτος σε κάθε τόνο είναι η προτροπή των ειδικών να δείξουμε σύνεση και να απορρίψουμε προσκλήσεις για ρεβεγιόν καθώς ο ριψοκίνδυνος συγχρωτισμός θα κρίνει την πορεία των έως τώρα προσπαθειών.

Τι προβλέπεται από σήμερα για Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα

– απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων που θα έχουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τους εργοδότες τους

– αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (Click Away, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλεία) και η λειτουργία των λαϊκών αγορών

– δεν θα γίνεται καμία θρησκευτική τελετή με εξαίρεση τις κηδείες με όχι πάνω από 10 συγγενείς

– κλειστοί θα είναι οι ναοί για προσωπική λατρεία

– Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και μαζικά rapid test στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, ‘Ανω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

– μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.

– μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

– απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε ειδικούς χώρους και δομές.

Πως φτάσαμε στην έξαρση

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ελευθέριος Κοσμόπουλος απέδωσε το πρόβλημα συνολικά στη συμπεριφορά κατοίκων που δεν συμμορφώθηκαν με τα μετρα και όχι μόνο των Ρομά, καθώς επίσης με τη δραστηριότητα στις βιομηχανίες, στη ζώνη της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου όπου μετακινούνται καθημερινά από όλη την Αττική προς τις εκεί περιοχές χιλιάδες εργαζόμενοι.

Νομοί στο «κόκκινο» σε επιδημιολογική επιτήρηση

Με πρόδηλη την ανησυχία για τρίτο κύμα της πανδημίας από τον Ιανουάριο, οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα σε άλλους 10 νομούς (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Δράμα, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα) και στη συνέχεια θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση.

“Το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, μετά από τόσες εβδομάδες lockdown, βλέπουμε τόσο υψηλά κρούσματα και υψηλό βαθμό θετικότητας και αναπαραγωγής του ιού, δείχνει ότι σε έναν βαθμό η κόπωση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά μας και την έχει χαλαρώσει. Ας δώσουμε μια τελευταία μάχη απέναντι σε αυτή τη χαλάρωση” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Έκκληση Χαρδαλιά στους Θεσσαλονικείς

Έκκληση στους Θεσσαλονικείς να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από τη συμπρωτεύουσα.

«Το οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι μη αναστρέψιμο. Μπορεί να μειώνονται τα κρούσματα, αλλά δεν μειώνονται οι αριθμοί των ασθενών στις ΜΕΘ. Κάνω σύσταση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και ο καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη. Να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις μέχρι τον εμβολιασμό, ώστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο κόκκινο η Κοζάνη μετά από 2 μήνες lockdown

«Υπάρχει σχέδιο να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού στην περιοχή» είπε από την Κοζάνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε χθες έπειτα από σύσκεψη στην περιοχή.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ. Το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά. Η πόλη βασανίζεται και ο κορονοϊός επιμένει. Θα εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Θα υπάρξει συνεργασία με όλους και θα δούμε σε 10 μέρες περίπου να αποφορτίζεται η περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πισωγύρισμα κρύβει ο συγχρωτισμός στα ρεβεγιόν, λένε οι επιστήμονες

Την επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός κατά τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς απευθύνουν οι επιστήμονες.

Την ανησυχία μήπως οι πολίτες χαλαρώσουν και τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπέζια γίνουν εστίες υπερμετάδοσης είναι διάχυτη εξέφρασε μέσω της ΕΡΤ ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Δεν είναι απαραίτητο να πάμε εννιά άτομα στο ρεβεγιόν. Είναι ασφαλέστερο να μείνουμε με τα άτομα που μένουμε κάτω από την ίδια στέγη. Δεν είναι απαραίτητο να εξαντλήσουμε τα μέτρα. Ο ιός συγκεντρώνεται όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι. Αυτό που συμβουλεύουμε είναι να περιορίσουμε τους ανθρώπους που θα μπουν στο σπίτι μας αυτές τις μέρες», είπε.

Κατηγορηματική με τον αριθμό των ατόμων στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως με τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορεί να γίνεται κουβέντα για δεύτερη οικογένεια σε ένα σπίτι, καλώντας τον κόσμο να σεβαστεί τους θανάτους, να σκεφτεί τους συμπολίτες του και να τηρήσει τα μέτρα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καλέσω κόσμο στο σπίτι μου, θα είμαστε δύο άτομα. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Ο Ιανουάριος θα είναι ακόμα πιο δύσκολος γιατί οι ιώσεις θα είναι σε έξαρση. Μια ημέρα είναι τα Χριστούγεννα θα φάμε στο σπίτι μας, θα τηλεφωνηθούμε θα ανταλλάξουμε χρόνια πολλά και όλα καλά. Θα πρέπει να σεβαστούμε τους 100 θανάτους που γίνονται καθημερινά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους συναδέλφους μας που θα βρίσκονται στα νοσοκομεία και θα δίνουν μάχη», ανέφερε η κα Παγώνη.

«Η άποψη μου είναι να μην ενωθούν δύο οικογένειες γιατί οι ασυμπτωματικοί που μπορεί να υπάρχουν θα μεταδώσουν τον ιό στους υπόλοιπους. Στα rapid test δεν είναι πλήρης ο έλεγχος. Μπορεί σε ένα ασυμπτωτικό άτομο το τεστ να βγει αρνητικό αλλά δεν είναι 90% σίγουρο ότι είναι αρνητικό διότι γνωρίζουμε τον χρόνο επώασης του ιού», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι σε ένα τραπέζι οι αποστάσεις και οι μάσκες δεν θα τηρηθούν», υπογράμμισε η κα. Παγώνη.

www.ert.gr

Κωνσταντίνα Βαλαούρα
image}

Αφήστε μια απάντηση