Ισπανία: Δημόσιες επενδύσεις 600 εκ. ευρώ από 2021-2023 για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ισπανία: Δημόσιες επενδύσεις 600 εκ. ευρώ από 2021-2023 για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Την Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης (ENIA), ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις προτάσεις του σχεδίου ¨España Digital 2025¨ που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Η Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης «επιδιώκει να τοποθετήσει τη χώρα μας στο επίπεδο των κορυφαίων χωρών στην έρευνα και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τον εκμοντερνισμό της οικονομίας μας” δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

H ισπανική κυβέρνηση σχεδίαζε την παρουσίαση της ΕΝΙΑ από τον περασμένο Μάρτιο. Η πανδημία όμως εμπόδισε τα σχέδιά της.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως φορέας οικονομικής ανάπτυξης

Η Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί μέρος του “Σχεδίου ανάκαμψης, μετασχηματισμού και ανθεκτικότητας της ισπανικής οικονομίας”

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μία από τις τεχνολογίες με τις μεγαλύτερες δυνατότητες μετασχηματισμού και έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας, εκτός από το ότι αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό φορέα για τη δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης. Από αυτή την άποψη, ο Pedro Sánchez, τόνισε ότι «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προκαλέσει μετατροπές στην αγορά εργασίας και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας”.

Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής θα κινητοποιήσει δημόσιες επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2023, στα οποία θα συνεισφέρει και το ταμείο Next Tech δημόσιου-ιδιωτικού χαρακτήρα, το οποίο επιδιώκει την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ενεργοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Στους Προϋπολογισμούς του 2021 προβλέπονται 330 εκατομμύρια ευρώ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επίσης, υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Ένα σχέδιο με έξι στρατηγικούς άξονες

Η ENIA έχει έξι στρατηγικούς άξονες.

Προώθηση της επιστημονικής έρευνας και η τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία στην τεχνητή Νοημοσύνη
Η προώθηση ψηφιακών δεξιοτήτων, ενίσχυση εγχώριων ταλέντων και προσέλκυση διεθνών
Η ανάπτυξη πλατφόρμας δεδομένων και τεχνολογικών υποδομών που θα στηρίζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η ενσωμάτωση της ΤΝ στην οικονομία
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Δημόσια διοίκηση και, τέλος,
Η δημιουργία ενός ηθικού και κανονιστικού πλαισίου που θα εγγυάται την προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων.

Κάθε άξονας πλαισιώνεται από περίπου 30 μέτρα. Για παράδειγμα, η προώθηση της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη, η προώθησή του σε νέα εθνικά κέντρα πολυ-επιστημονικής τεχνολογικής ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στις νευροτεχνολογίες ή στη δημιουργία προγραμμάτων βοήθειας για εταιρείες για την ανάπτυξη λύσεων σε ΤΝ και δεδομένα. Προτείνεται επίσης να ξεκινήσει μεγαλύτερη προσφορά πανεπιστημιακής και επαγγελματικής κατάρτισης στο πρόγραμμα «SpAIn Talent Hub». Σε εθνικό επίπεδο θα δημιουργηθεί το κοινόχρηστο Data Center ενώ οι δυνατότητες υπερυπολογιστών θα ενισχυθούν και θα προωθηθεί το Εθνικό Σχέδιο Γλωσσικών Τεχνολογιών.

Πηγή: ΕΡΤ

Αντοπόκριση – Μαδρίτη : Δώρα Μακρή

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση