Ανακαλύφθηκε νερό στη φωτεινή πλευρά της Σελήνης [NASA]

Η NASA ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλύφθηκε νερό στη φωτεινή πλευρά της Σελήνης, μία ανακάλυψη που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα που είχαμε. Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα μιλούσαν για νερό σε παγωμένη στους πόλους του δορυφόρου μας, όμως πλέον μιλάμε για έκταση περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η ανακάλυψη νερού θα φέρει σημαντικά θετικές επιπτώσεις στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, καθώς δε θα χρειάζεται να εξοπλίζονται με αυτό οι αστροναύτες και θα έχουν χώρο για περισσότερα εργαλεία. Από την άλλη, μένει να δούμε αν όντως μπορούν αυτές οι παγιδευμένες μορφές νερού να αξιοποιηθούν. Η ανακάλυψη έγινε χάρη στο αερομεταφερόμενο τηλεσκόπιο SOFIA, το οποίο πρόκειται για ένα ειδικά κατασκευασμένο Boeing 747 που πετάει σε υψηλό σημείο της ατμόσφαιρας μας και είναι εφοδιασμένο με τηλεσκόπιο 3 μέτρων.

Το νερό εμφανίζεται στα νότια γεωγραφικά πλάτη της Σελήνης, με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι βρίσκεται με υάλους ή σε κενά ανάμεσα στους κόκκους της επιφάνειας, ώστε να προστατεύεται από το περιβάλλον της Σελήνης. Μία δεύτερη μελέτη δείχνει πως στη Σελήνη υπάρχουν πολλές περισσότερες περιοχές που δε τις βλέπει το φως, όπου το νερό μπορεί να παραμείνει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νερό ήρθε από κομήτες, αστεροειδείς, διαπλανητική σκόνη, τον ηλιακό άνεμο ή ακόμα και από σεληνιακές ηφαιστειακές εκρήξεις. Βέβαια, ο Paul Hayne του Πανεπιστημίου του Κολοράντο δήλωσε πως θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για τις πηγές αν μπορέσουν να κατέβουν στην επιφάνεια της Σελήνης και να αναλύσουν τα δείγματα πάγου.

Το πρώτο βήμα θα γίνει το 2024, όπου μέσω του προγράμματος “Άρτεμις” της NASA θα σταλούν στην επιφάνεια της Σελήνης ένας άνδρας και η πρώτη γυναίκα αστροναύτης. Μέχρι τότε θα παρατηρηθεί ακόμα πιο εντατικά η επιφάνεια του δορυφόρου μας για να είναι έτοιμοι οι επιστήμονες αλλά και οι αστροναύτες για το τι θα αντιμετωπίσουν και που θα πρέπει να επικεντρωθούν.

Πηγή

Ανακαλύφθηκε νερό στη φωτεινή πλευρά της Σελήνης [NASA]Techblog.gr

Τάσος Παπανικολάου