Τα στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη ενισχύουν την επιβίωση των πρόωρων μωρών

Τα στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη ενισχύουν την επιβίωση των πρόωρων μωρών

Τα αποτελέσματα μιας νέας κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο New England Journal of Medicine, δείχνουν ότι η δεξαμεθαζόνη – ένα κορτικοειδές που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ρευματικών προβλημάτων και του κορoνοϊού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επιβίωση πρόωρων μωρών όταν χορηγείται σε έγκυες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η δοκιμή με την ονομασία WHO ACTION-I επιλύει μια συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προγεννητικών στεροειδών για τη βελτίωση της πρόωρης νεογέννητης επιβίωσης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Η δεξαμεθαζόνη και παρόμοια φάρμακα έχουν αποδειχθεί από καιρό ότι είναι αποτελεσματικά στη διάσωση ζωών πρόωρων μωρών σε χώρες με υψηλό εισόδημα, όπου η φροντίδα νεογέννητων υψηλής ποιότητας είναι πιο προσιτή. Είναι η πρώτη φορά που μια κλινική δοκιμή έχει αποδείξει ότι τα φάρμακα είναι επίσης αποτελεσματικά σε περιβάλλον χαμηλού εισοδήματος.

Ο αντίκτυπος είναι σημαντικός: για κάθε 25 έγκυες γυναίκες που έλαβαν δεξαμεθαζόνη, σώθηκε μια ζωή πρόωρου παιδιού. Όταν χορηγείται σε μητέρες που κινδυνεύουν από πρόωρο τοκετό, η δεξαμεθαζόνη διασχίζει τον πλακούντα και επιταχύνει την ανάπτυξη των πνευμόνων, καθιστώντας λιγότερο πιθανό τα πρόωρα μωρά να έχουν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη γέννηση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόωρη γέννηση είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πολύ νωρίς και 1 εκατομμύριο πεθαίνουν λόγω επιπλοκών που προκύπτουν από την πρόωρη γέννησή τους. Σε περιβάλλον χαμηλού εισοδήματος, τα μισά από τα μωρά που γεννήθηκαν σε ή κάτω των 32 εβδομάδων πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης εφικτής και οικονομικά αποδοτικής φροντίδας.

Η μελέτη σημειώνει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να έχουν τα μέσα για να επιλέξουν τις γυναίκες που είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από το φάρμακο και να ξεκινήσουν σωστά τη θεραπεία τη σωστή στιγμή – ιδανικά 48 ώρες πριν από τον τοκετό για να δώσουν αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουν τις ενέσεις στεροειδών για μέγιστο αποτέλεσμα. Οι γυναίκες που είναι στις εβδομάδες 26-34 της εγκυμοσύνης τους είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από το στεροειδές, επομένως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση σε υπερήχους για να χρονολογήσουν με ακρίβεια τις εγκυμοσύνες τους. Επιπλέον, τα μωρά πρέπει να λαμβάνουν επαρκώς καλής ποιότητας φροντίδα όταν γεννιούνται.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2019, σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 2852 γυναίκες με τα 3070 μωρά τους από 29 δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Κένυα, τη Νιγηρία και το Πακιστάν. Πέρα από την εύρεση ενός σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου θανάτου στα νεογνά, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπήρξε αύξηση των πιθανών μητρικών βακτηριακών λοιμώξεων κατά τη θεραπεία εγκύων γυναικών με δεξαμεθαζόνη.

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου