Τράπεζα της Ελλάδος: Αποκαλυπτήρια του σχεδίου για τη σύσταση bad bank

Την πρότασή της για μία συστημική και εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων θα παρουσιάσει ενδεχομένως και σήμερα Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μίας νέου τύπου bad bank, για την αποενοποίηση κόκκινων δανείων έως και 45 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς ισολογισμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας μίλησε πριν από λίγες ημέρες για το σχέδιο που επεξεργάζεται η εγχώρια νομισματική αρχή σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν πολύ θετικές, με σημαντική αύξηση των καταθέσεων. Πρόσθεσε όμως πως ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία συνόψισε στα εξής:

  • Στον όγκο των ΜΕΔ: 60 δισεκ. ευρώ με στοιχεία α’ εξαμήνου 2020
  • Στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών λόγω του αυξανόμενου ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά εποπτικά κεφάλαιά τους
  • Στον κίνδυνο ξαφνικής αύξησης των ΜΕΔ (cliff effect) μετά το τέλος των moratoria, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί εφόσον οι τράπεζες αναλάβουν εγκαίρως τις απαραίτητες προβλέψεις.

«Η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής έχει πολύ θετικά αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί από μόνο του λόγω του όγκου των ΜΕΔ και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης« υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως είπε, «απαιτείται και συμπληρωματική λύση που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τα δύο προβλήματα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι σύμβουλοί της (Rothschild, BCG, Deloitte) έχουν προετοιμάσει μία λύση η οποία στηρίζεται σε μία Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) στην οποία θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στην λογιστική τους αξία, τα ΜΕΔ που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής στις τράπεζες, και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία (περίπου 8-10 δισεκ. ευρώ)».

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως το σύνολο των δύο αυτών κατηγοριών ΜΕΔ εκτιμάται σε 40-45 δισεκ. ευρώ περίπου.

Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.

Επίσης η Εταιρία Διαχείρισης Ενεργητικού θα χρησιμοποιήσει την υποδομή των servicers που έχει ήδη δημιουργηθεί. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση