Άμεσα μέτρα ζητούν οι επιστήμονες-«Θωρακίζεται» το σύστημα υγείας

Άμεσα μέτρα ζητούν οι επιστήμονες-«Θωρακίζεται» το σύστημα υγείας

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Η κατάσταση στην Αττική παραμένει στο «κόκκινο» και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, για να μην υπάρξουν πιέσεις στο σύστημα υγείας, καθώς συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να καταγράφονται νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. «Αυτοπροστασία ή καραντίνα», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες σε εγρήγορση χωρίς νέα μέτρα, λέγοντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε».

Σε αυτή την κομβική για τη χώρα συγκυρία, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, ώστε να φύγει από το τραπέζι το σενάριο ενός δεύτερου καθολικού lockdown, που θα είχε τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ξεκαθάρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέχει πολύ από το να φθάσει στα όριά του και προέταξε τη χρήση μάσκας ως το υπ’ αριθμόν ένα «όπλο» για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα οι περισσότερες κλίνες εντατικής να είναι γεμάτες. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες το βράδυ, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην αύξηση των διαθέσιμων κλινών στο ΕΣΥ και στην επίταξη εντατικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, παράλληλα, τη λειτουργία της νέας πτέρυγας εντατικής στο «Σωτηρία» με 50 κρεβάτια, καθώς και άλλες 174 κλίνες από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος.

Τα μέτρα που εξετάζονται ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία, παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms, η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65 και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση