Ύψιστης σημασίας για την Κομισιόν το ζήτημα της Μόριας (video)

Ύψιστης σημασίας για την Κομισιόν το ζήτημα της Μόριας (video)

Το ζήτημα της Μόριας απασχολεί κατά προτεραιότητα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τη σημασία που προσδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού και την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα, επεσήμανε στη σημερινή ενημέρωση της Κομισιόν, ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης.

Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, έγιναν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τον έλεγχο των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που έχουν φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από το 2015 στην Ελλάδα.

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε, πως η χρήση αυτών των κονδυλίων είναι υπό διαρκή έλεγχο, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τόσο από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όσο και από τις υπηρεσίες στην Αθήνα.

Υπογράμμισε πως προχωρούν  σε έρευνες εάν υπάρξουν καταγγελίες, ενώ ειδικά για τα κονδύλια που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σημείωσε πως υπάρχει επίσης αυστηρή εσωτερική εποπτική διαδικασία του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως η βοήθεια της Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές είναι διαρκής και ότι για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ το ζητούμενο είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδίδεται σύντομα άσυλο σε όσους έχουν αυτό το δικαίωμα και να απελαύνονται άμεσα όσοι δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ.

Επανέλαβε μάλιστα ότι σύντομα η Κομισιόν θα παρουσιάσει νέα, συνολική πρόταση για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε άλλωστε από χθες η Επίτροπος Εσωτερικών υπουθέσεων Ίλβα Γιόχανσον,  η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνδράμει με όποιο τρόπο της ζητηθεί, ενώ τα κράτη – μέλη κινητοποιούνται για τη στέγαση των ανθρώπων που έχασαν το καταφύγιό τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση