Forbes: Rafale, F-16V και F-35 εξασφαλίζουν στρατιωτική υπεροχή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Forbes: Rafale, F-16V και F-35 εξασφαλίζουν στρατιωτική υπεροχή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Στη δυνατότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να αποκτήσει ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, αναφέρεται το Forbes, το οποίο και εστιάζει στους στόχους της Ελλάδας για αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών και αναβάθμιση της υπάρχουσας αεροπορικής δύναμης.

Προσθέτει δε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σήμερα εγκλωβισμένες σε μια ολοένα και πιο τεταμένη και επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα γεώτρησης υδρογονανθράκων και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.

«Εν μέσω αυτών των εντάσεων, η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη σύμμαχό της Γαλλία για μελλοντικές συμφωνίες όπλων που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προμήθεια τεράστιων γαλλικών αεροσκαφών Dassault Rafale 4ης και 5ης γενιάς» αναφέρει και προσθέτει ότι η κατοχή τέτοιων αεροσκαφών από την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου στο Reuters στις αρχές Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τις οποίες «Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία, και όχι μόνο με τη Γαλλία, προκειμένου να ενισχυθεί το αμυντικό δυναμικό της χώρας μας», προσθέτοντας ότι αυτές οι συνομιλίες περιλαμβάνουν «την αγορά αεροσκαφών».

Επικαλείται επίσης και ρεπορτάζ των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία και οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση 18 Rafale, αν και αυτό» όπως σημειώνει, «δεν είναι επιβεβαιωμένο και φαίνεται αρκετά αμφίβολο προς το παρόν».

Επίσης αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ουσιαστική αναβάθμιση της αεροπορικής της δύναμης με πιο μοντέρνα αεροσκάφη.

Κάνει μνεία στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος τον Ιανουάριο, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, φέρεται να είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των F-35 θα προσδώσει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Τη θέση αυτή, σημειώνει το Forbes, συμμερίζεται και ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα θα μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη» και θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Επίσης στην ανάλυση γίνεται αναφορά στην προσπάθεια της Αθήνας να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της. Η Αθήνα βρίσκεται επίσης στη διαδικασία αναβάθμισης του υπάρχοντος αποθέματος της Πολεμικής Αεροπορίας της. Η Ελλάδα, που διαθέτει λίγο περισσότερα από 150 F-16 έναντι 245 της Τουρκίας, προσανατολίζεται και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της, προσθέτει η ανάλυση του Forbes.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι έως το 2027 θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16 στην έκδοση Viper μετά τη σχετική συμφωνία με τη Lockheed Martin.

«Μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος αναβάθμισης, η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας, που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50», αναφέρεται.

Σύμφωνα, επίσης, με τη Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση