Πρόληψη Καρδιαγγειακών νοσημάτων με γνώμονα την διατροφή

Share this
  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD  Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
  • somaygies.gr

Για χρόνια, η έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ της διατροφής και των καρδιακών παθήσεων επικεντρώθηκε σε μεμονωμένα συστατικά όπως η χοληστερόλη (και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη, τους τύπους λιπών και συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτές οι έρευνες ήταν αποκαλυπτικές, αλλά έχουν δημιουργήσει επίσης κάποια αδιέξοδα, μαζί με μύθους και σύγχυση σχετικά με το τι συνιστά μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με γνώμονα την διατροφή.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας;

1. Φάτε πολλά λαχανικά, φρούτα και ολικής αλέσεως προϊόντα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα για την καρδιά σας. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, καθώς και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, και έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι γεμάτα φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας. Η εναλλαγή από εκλεπτυσμένους κόκκους όπως λευκό ψωμί και λευκό ρύζι σε ολικής αλέσεως εκδόσεις είναι μια απλή αλλαγή που μπορεί να βελτιώσει τη διατροφή σας.

2. Συμπεριλάβετε μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι καλύτερες επιλογές από άλλες. Οι καλύτερες επιλογές είναι φυτικές πρωτεΐνες όπως φασόλια, ρεβίθια, φακές, ξηροί καρποί και σπόροι, καθώς και ψάρια και θαλασσινά. Αυτές οι τροφές έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων .Τα αυγά και τα πουλερικά είναι επίσης τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Εάν τρώτε κόκκινο κρέας, είναι καλύτερο να το περιορίσετε σε 1-3 γεύματα την εβδομάδα, καθώς η έρευνα δείχνει ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. Επιλέξτε μη αρωματισμένο γάλα, γιαούρτι και τυρί

Αυτά τα τρόφιμα δεν αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και άλλων μετάλλων. Οι αρωματισμένες εκδόσεις χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι οι πιο υγιεινές επιλογές. Εάν έχετε καρδιακή νόσο ή υψηλή χοληστερόλη, το γάλα με μειωμένα λιπαρά, το γιαούρτι και το τυρί είναι πιο υγιεινές επιλογές.

4. Συμπεριλάβετε υγιή λίπη και έλαια

Τα λίπη και το λάδι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Διαφορετικοί τύποι λιπών μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας διαφορετικά – τα υγιή λίπη μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς σας και τα ανθυγιεινά λίπη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλές ποσότητες υγιεινών λιπών όπως αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς και σπόρους και χρησιμοποιήστε υγιή έλαια για μαγείρεμα, για παράδειγμα, ελιά, κανόλα, ηλίανθος, φυστικέλαιο και σογιέλαιο. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας.

5. Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να αρωματίσετε τρόφιμα αντί για αλάτι

Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που τρώνε βρίσκεται σε μεταποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα όπως κονσέρβες, αλλαντικά (όπως ζαμπόν και σαλάμι) και ψητά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού που τρώτε είναι να προσθέσετε επιπλέον γεύση στο φαγητό σας, αρωματίζοντας το με βότανα και μπαχαρικά.

15 superfoods για καλύτερη καρδιαγγειακό σύστημα
  1. Παρθένο ελαιόλαδο

  2. Κανέλα Κεϋλάνης

  3. Σκόρδο

  4. Κόκκινο κρασί

  5. Καρπούζι

  6. Πράσινο τσάι

  7. Μούρα

  8. Ρόδια

  9. Ξηροί καρποί

  10. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  11. Αβοκάντο

  12. Σολομός

  13. Μαύρη σοκολάτα

  14. Σκουμπρί

  15. Μήλα

Συμβουλές για αποφυγή καρδιακών επεισοδίων
  • Τρώτε πολλές ολόκληρες τροφές φυτικής προέλευσης

  • Αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά

  • Μην καπνίζετε

  • Να κοιμάστε καλά, δηλαδή 7-8 ώρες κάθε βράδυ

  • Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση

  • Κάνετε τακτικά άσκηση

  • Φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας

Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να αποφευχθεί το 80% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου, 50% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, 80% των ξαφνικών καρδιακών θανάτων και 72% των πρόωρων θανάτων που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις . Με άλλα λόγια, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής είναι μια καλή επένδυση σε μια μακρύτερη, υγιέστερη ζωή.

Share this
The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο “Σώμα Υγιές” (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,


Αφήστε μια απάντηση