Επικοινωνία Ντ. Τραμπ με Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν – Τι ειπώθηκε

Επικοινωνία Ντ. Τραμπ με Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν – Τι ειπώθηκε

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει αν σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις.

Η τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πηγές της Hellas Journal, έγινε σε καλό κλίμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας. Αντικείμενο διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν είναι εκείνη που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι έχει αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο.

Χθες ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής εορτασμού είπε ότι η Τουρκία θα πάρει ό, τι δικαιούται στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. «Δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις», είπε.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Κωνσταντίνα Βαλαούρα
image}

Αφήστε μια απάντηση