Έμπρακτη αποκλιμάκωση και σταμάτημα των προκλήσεων οι προϋποθέσεις για διάλογο (video)

Έμπρακτη αποκλιμάκωση και σταμάτημα των προκλήσεων οι προϋποθέσεις για διάλογο (video)

Η ξεκάθαρη στήριξη των εταίρων και οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας συνεχίζουν να προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα. Ναι στον διάλογο, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις και μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας το σαφές μήνυμα της Αθήνας.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΟPΕΝ: «Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες, να υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση για να προχωρήσουμε».

Η Τουρκία, από την πλευρά της, επιμένει να συντηρεί την ακραία ρητορική.
Τη σκυτάλη από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε προχωρήσει σε ακόμα μία λεκτική επίθεση κατά της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, πήρε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών.

Μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του στη Δομινικανή Δημοκρατία με τον υπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε ξανά τους τόνους, λέγοντας: «Η Ελλάδα πάντα προβαίνει σε μαύρη προπαγάνδα, λέει ότι η Τουρκία λειτουργεί παράνομα και ότι δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Αλλά εμείς ό,τι κάνουμε είναι πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ακολούθησε η λακωνική ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο τουίτερ, ο οποίος με εμφατικό τρόπο υπενθύμισε στην Άγκυρα την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην περιοχή.

Όπως έγραψε ο Μάικλ Πομπέο: «Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία σήμερα για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών ήρθαν δύο εικοσιτετράωρα μετά το ραντεβού Δένδια – Πομπέο στη Βιέννη, κατά την οποία σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώθηκε και η ισχυρή σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας.

«Η αμερικανική στάση τους τελευταίους μήνες, θα έλεγε κανείς ότι είναι πολύ μακριά από την πολιτική των ίσων αποστάσεων, που είχαμε συνηθίσει τις Η.Π.Α. Παίρνουν σαφή θέση ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, παίρνουν σαφή θέση καταδικάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Η Άγκυρα συνεχίζει τα επικοινωνιακά της τεχνάσματα. Στις 2 τα ξημερώματα, το Ορούτς Ρέις πέρασε ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείται στα όρια της παράνομης τουρκικής Navtex για 8η ημέρα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Yeni Safak, τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο μετά το Φατίχ και το Γιαβούζ, ετοιμάζεται για… σεργιάνι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας Τουρκίας, δήλωσε: «Το Κανουνί θα αρχίσει το συντομότερο νέες μεγάλου βάθους γεωτρήσεις με την υποστήριξη του έθνους μας και την ισχυρή θέληση του Πρόεδρου μας».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις νέες προκλήσεις και στην κυπριακή ΑΟΖ, με την έκδοση νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX, γεγονός που καταδίκασε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική

«Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για την άμεση αποκλιμάκωση», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Πιο ισχυρές πρωτοβουλίες και εφαρμογή αποτρεπτικών πολιτικών ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

«Θεωρούμε ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και η πολιτική των μηνυμάτων συμπαράστασης δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την Τουρκία από τις έκνομες ενέργειες της», τονίζει ο Κυριάκος Κούσιος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μεταβαίνει την Τρίτη στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Είναι αναγκαία η έμπρακτη συνδρομή της ΕΕ στη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τη Λέσβο όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Μιλώντας στο Α’ πρόγραμμα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε: «Δυστυχώς σήμερα τρέχουμε πίσω από τις κινήσεις της Τουρκίας, αμυντικά. Επιδίωξη μας ο διάλογος με όρους διεθνούς δικαίου, για το μοναδικό θέμα, το θέμα είναι ο διάλογος να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολίασε πως: «Η Ελλάδα σαφώς υπερέχει σε ό,τι αφορά το διπλωματικό επίπεδο, αλλά η Τουρκία κατορθώνει να αμφισβητεί εμπράκτως πια και όχι μόνο στα λόγια τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ΕΕ σπρώχνουν στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, μιλώντας στη «Φωνή της Ελλάδας».

«Ο διάλογος με την Άγκυρα στον οποίο θέλει να μας σύρει το Βερολίνο, προσομοιάζει στην συμφωνία του Μονάχου το 1938, όταν παραχώρησαν πάλι ευρωπαϊκό έδαφος (Σουηδία) στο Χίτλερ με σκοπό να αποφευχθεί ο πόλεμος», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Η Αθήνα να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Τουρκίας», αναφέρει το ΜΕΡΑ25.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αναμένονται στο ελληνικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, τη στιγμή που η επιτροπή της Βουλής στην Αίγυπτο ενέκρινε ήδη τη σχετική συμφωνία.

Κόντρα Μπάιντεν – Τσαβούσογλου

Μπορεί να είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως φαίνεται πως ο αντίκτυπος των δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν καλά κρατεί. Τα όσα είχε πει για την Τουρκία, αναμεταδίδονται τις τελευταίες μέρες από τα μέσα της χώρας.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε πολύ διαφορετική προσέγγιση απέναντι (στον Ερντογάν) τώρα, καθιστώντας σαφές ότι υποστηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Πιστεύω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να έρθουμε κοντά με τους συμμάχους μας στην περιοχή και να δούμε πως θα απομονώσουμε τις ενέργειές του εκεί», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο στη Δομηνικανή Δημοκρατία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της δήλωσής του στον υποψήφιο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον χαρακτήρισε αδαή και εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγόρησε ακόμη και για σχέση με το πραξικόπημα του 2016 στην αναφορά που έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος σε άλλα στοιχεία ηγεσίας στη χώρα, λέγοντας: «Καταλαβαίνω (ότι είχαν ανάμειξη) από το ότι επανέλαβε δύο φορές ότι αποπειράθηκαν να κάνουν πραξικόπημα και δεν πέτυχε. Επομένως, είπε, «ας αλλάξουμε τακτική και μεθόδους».

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει πως ο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψή του στην Τουρκία λίγο μετά ζήτησε συγνώμη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μετά από το πραξικόπημα του Ιουλίου, ήρθε στην Άγκυρα και ζήτησε συγγνώμη ενώπιον του προέδρου μας. Θα έπρεπε να είχε έρθει πιο πριν. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι τότε έχυνε κροκοδείλια δάκρυα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τονίζει τέλος πως η Τουρκία απορρίπτει τις όποιες παρεμβάσεις και πως μόνο το Τουρκικό έθνος μπορεί να αλλάξει τον ηγέτη του, όχι κάποιος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διακεκριμένοι πολιτικοί, καθηγητές και συγγραφείς, με επιστολή τους στην εφημερίδα «Times», καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν Ελλάδα και Κύπρο, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Μεταξύ αυτών είναι και η Βικτόρια Χίσλοπ που μίλησε στην ΕΡΤ και τον Πιέρρο Τζανετάκο.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Σιδέρης, Πιέρρος Τζανετάκος, Αριάννα Φερεντίνου, Παντελής Γκόνος, Ζέτα Κονταξή

Πηγή: EΡΤ

 

 

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση