Μεταναστευτικό: 130 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 130 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων μεταναστευτικών κέντρων σε Σάμο, Κω και Λέρο, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η έγκριση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης έγινε έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, η κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους άξονες: Μείωση των μεταναστευτικών ροών – αποσυμφόρηση νησιών – επίσπευση διαδικασιών ασύλου -δημιουργία κλειστών δομών – επιστροφές.

Ο υφυπουργός επισήμανε πως το τελευταίο τετράμηνο (Απρίλιος – Ιούλιος) παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, που φτάνει το 93,12%. Μίλησε για συνολικά 850 αφίξεις, έναντι 12.363 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Όπως ανέφερε, οι αφίξεις στη Χίο, την Κω και τη Λέρο ήταν μηδενικές. Στη Λέσβο ήταν μειωμένες κατά 85%, ενώ στη Σάμο καταγράφηκε μία άφιξη (8 άτομα) σε 4 μήνες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς στο τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου 2020 καταγράφηκε αύξηση κατά 354,42% στις μεταφορές προς την ενδοχώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Συγκεκριμένα, έφθασαν στις 11.295, έναντι 3.186 πέρυσι.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως σημαντική» την αποσυμφόρηση στη Μόρια, η οποία σήμερα έχει 13.941 διαμένοντες, έναντι 18.615 στις αρχές του χρόνου. Κατά συνέπεια, όπως είπε, καθώς οι ροές στη Λέσβο το 2020 ήταν 3.922, έχει αποσυμφορηθεί κατά 8.596 άτομα, ή ποσοστό 46% των αρχικά διαμενόντων.

«Η κυβέρνηση θέτει ως επόμενο στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές, προς όφελος, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε ο υφυπουργός.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς το υπουργείο «χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κατάστασης στην Ελλάδα και αναγνωρίζει πλήρως την επείγουσα ανάγκη αυτής της οικονομικής υποστήριξης».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο». Σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.


Αφήστε μια απάντηση