Πράσινη ανάπτυξη και υποδομές στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι λέει στην ΕΡΤ η φον ντερ Λάϊεν (video)

Πράσινη ανάπτυξη και υποδομές στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι λέει στην ΕΡΤ η φον ντερ Λάϊεν (video)

Πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακό κράτος και υποδομές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδος που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βασικό συστατικό στοιχείο η ιδιοκτησία των σχεδίων κάθε χώρας, όπως επισημαίνει και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας αποκλειστικά στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

«Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης λοιπόν είναι σημαντικό και εν συνεχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητάμε να μπει επάνω η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η μάχη για την κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση που σημαίνει εκσυγχρονισμός και η ανθεκτικότητα, τα μαθήματα που μάθαμε από την κρίση, τις μεταρρυθμίσεις που είναι συγκεκριμένες για τη χώρα», τονίζει η φον ντερ Λάϊεν.

Η πρόεδρος απαντά και στους φόβους που υπάρχουν για τυχόν νέα μνημόνια.

«Όσον αφορά στην ίδια τη διαδικασία, φυσικά η Κομισιόν παρακολουθεί, θα συζητάμε την πρόοδο με τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια κάθε φορά που θα επιτυγχάνεται ένας στόχος θα γίνεται η εκταμίευση της απαραίτητης δόσης από την Κομισιόν», αναφέρει.

Στόχος, με τους πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία είναι:

* να μειωθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές κυρίως για τους μισθωτούς
* να δοθούν κίνητρα συγχωνεύσεων ώστε να δημιουργηθούν πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις αλλά και
* να γίνουν επενδύσεις ειδικά στον χώρο της παιδείας της υγείας και της ψηφιακής οικονομίας.

Μέσω του προϋπολογισμού της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει επίσης 40 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν προς την αγροτική πολιτική.

Η Ελλάδα παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες καθώς παρόλο που μειώθηκε το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων, το ποσό που θα λάβει παραμένει το ίδιο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση