O Microsoft Edge μεταφέρει τα δεδομένα των χρηστών από Chrome και Firefox πριν δώσουν συγκατάθεση

microsoft edge

Όπως όλοι οι browser για το λειτουργικό σύστημα Windows, έτσι και ο νέος Chromium-based Edge της Microsoft ρωτάει τους χρήστες αν θέλουν να μεταφέρουν τα δεδομένα τους από άλλον browser στη διάρκεια του αρχικού setup. Σε αντίθεση όμως με τους υπόλοιπους, ο Edge τα μεταφέρει πριν καν αποδεχτεί ο χρήστης.

Αυτό παρατήρησε τουλάχιστον ένας χρήστης του Reddit, με το post πλέον να έχει διαγραφεί αλλά αρκετοί χρήστες αφυπνίστηκαν και το έψαξαν περισσότερο. Στο αρχικό setup του Edge λοιπόν, ο browser δίνει την επιλογή για μεταφορά από άλλους browser, τον Chrome της Google και τον Firefox της Mozilla. Όμως, ο Edge ξεκινάει τη μεταφορά των δεδομένων πριν δοθεί η θετική απάντηση.

Αν βέβαια ο χρήστης επιλέξει να μη μεταφερθούν τα δεδομένα του, τότε ο Edge αυτόματα σβήνει όλα τα δεδομένα. Όμως, όπως κάποιοι παρατήρησαν, κάποια δεδομένα υπάρχουν ακόμα. Μιλώντας στην ιστοσελίδα Windows Central, η Microsoft δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κρατήσουν ή να σβήσουν τα δεδομένα που έχουν ήδη μεταφερθεί, αν όμως ο χρήστης τερματίσει το setup στο αρχικό στάδιο, τότε κάποια δεδομένα παραμένουν.

Όσο για το αν η Microsoft σκοπεύει να διορθώσει αυτό το πρόβλημα ή αν γίνεται επίτηδες, η εταιρεία φαίνεται να αποφεύγει να δώσει μία σαφή απάντηση, δηλώνοντας τα παρακάτω:

“Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα του browser ανήκουν στους πελάτες και έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτά. Όπως και άλλοι browsers, ο Microsoft Edge προσφέρει την επιλογή στους χρήστες να μεταφέρουν τα δεδομένα τους εκεί στη διάρκεια της εγκατάστασης.”

Πάντως, τα παραπάνω δείχνουν πως η Microsoft δεν έχει σκοπό να σταματήσει τη μεταφορά των δεδομένων πριν την αποδοχή από τους χρήστες. Η δυνατότητα να διαγράψει κάποιος τα δεδομένα που έχουν ήδη μεταφερθεί δεν είναι το ίδιο με το να μην έχουν καν μεταφερθεί από την αρχή. Ίσως η Microsoft θα πρέπει να σκεφτεί πως αρκετοί χρήστες ήδη φοβούνται για την ιδιωτικότητα των αρχείων τους και μία τέτοια ενέργεια μόνο θετικό αντίκτυπο δε μπορεί να έχει.

Πηγή

O Microsoft Edge μεταφέρει τα δεδομένα των χρηστών από Chrome και Firefox πριν δώσουν συγκατάθεσηTechblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης