Πώς θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου – Παράθυρο για μηδενισμό

«Ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου ή και μηδενισμό  εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης , με το ύψος να εξαρτάται από τη πορεία των εσόδων της κάθε επιχείρησης το 2020, ειδικά για την περίοδο από το lockdown έως και τον Ιούλιο.

Ενόψει της κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή- που αφορά τον καθορισμό των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου για τη φετινή εκκαθάριση των δηλώσεων- τα σενάρια που εξετάζονται είναι ο συντελεστής να πέσει ακόμα και κάτω από το 50%, δηλαδη έως 20%-30%, για τις εταιρείες που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα  στα έσοδα.

Η μεταχείριση ανά περίπτωση είναι το κρίσιμο θέμα για το οικονομικό επιτελείο, καθότι η μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος   που θα πληρώνουν φέτος φυσικά και νομικά πρόσωπα φαίνεται πως θα γίνει ανά επιχείρηση ή ανά κλάδο στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων και εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020.

Να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής τους δήλωσης σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι. Ηδη, έχουν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις και σχεδόν 1 στους 3 πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου ενώ η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Επίσης, σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις θα εξοφλήσουν και οι επιχειρήσεις το φόρο εισοδήματος.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις που έγραψαν κέρδη το 2019 θα έχουν φορολογικό όφελος λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 29% σε 24%.

Τι λέει το Μαξίμου

Το παράθυρο για μηδενισμό της προκαταβολής φόρου άνοιξε δημοσίως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 έκανε λόγο για «έναν τεράστιο κατάλογο εργαλείων», για την προκαταβολή φόρου.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε αναφέρει πως θα μειωθεί και τόνισε ότι  αυτήν τη στιγμή μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών και μια μεγαλύτερη εξατομίκευση.

Όπως εξήγησε δεν είναι δυνατόν ζημιογόνες επιχειρήσεις φέτος, που δυστυχώς θα είναι οι περισσότερες ζημιογόνες, να πρέπει επί τη βάσει των περσινών κερδών, να δώσουν την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Υπογράμμισε ότι «μελετάται έτσι ώστε να απομειωθεί ή ακόμη και να μηδενισθεί αυτού του τύπου η προκαταβολή φόρου.

Είναι εύλογο και σας διαβεβαιώ πως θα γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας χώρου, έτσι ώστε κατά το δυνατόν να διευκολυνθούν οι πολίτες».

Αφήστε μια απάντηση