Γ.Κατρούγκαλος: Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική την οποία θα στηρίξουμε (audio)

Γ.Κατρούγκαλος: Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική την οποία θα στηρίξουμε (audio)

«Εχουμε πει ότι δεν θα πρέπει να μείνει μετέωρη η συμφωνία θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία που ναι μεν ήταν συμβιβασμός αλλά και ήταν ανάγκη για να αντιμετωπιστεί του τουρκολιβυκό μνημόνιο». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «η οριοθέτηση με την Αίγυπτο θα πρέπει να ενταχθεί και αυτή σε μια ενιαία στρατηγική και μάλιστα έχουμε πει ότι πριν πάει ο κ. Δένδιας στην Αίγυπτο θα έπρεπε να υπάρξει και επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο».
Σχετικά με την προοπτική οριοθέτησης με την Αίγυπτο ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως βήματα θετικά που πρέπει να γίνουν πρέπει να στηριχθούν σε αντίθεση με τη στάση της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. «Για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να μας αναπτύξει η κυβέρνηση τις θέσεις της. Δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων δεν υπάρχουν όταν όμως μιλάμε για εξωτερική πολιτική δεν μιλάμε για ενημέρωση αλλά για χάραξη εθνικής στρατηγικής και μείς είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε στήριξη ακόμα και εάν ξέρουμε ότι μπορεί να έχει συμβιβασμούς».
Αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική, εν προκειμένω με το Ισραήλ, η πρώτη τριμερής συνεργασία Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ έγινε επι των ημερών μας και τώρα συνεχίζεται. «Όμως η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι ότι δεν φροντίζει κάθε μία από αυτές τις πρωτοβουλίες να τις εντάξει σε μια συνεκτική, ενεργητική στρατηγική. Βέβαια η συγκεκριμένη αποστολή προφανώς βρίσκεται στο πλαίσιο της συνέχειας αυτής τη διπλωματίας. Πρέπει όμως να τονίσω ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έγινε χωρίς καμία αναφορά στο Παλαιστινιακό και αυτό αποτελεί σοβαρή παράλειψη».

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «η κυρίως ένστασή μας είναι έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι ότι η χώρα μας περιμένει να εκδηλωθεί η επόμενη κίνηση για να αντιδράσει με αυτό που αποκαλούμε διπλωματίας της ενημέρωσης, που ναι μεν είναι χρήσιμο αλλά όχι αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ξαναβρούμε τους διαύλους επικοινωνίας. Εμείς προτείνουμε ενόψει και της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, να συνδυάσουμε μια πολιτική μαστίγιου και καρότου. Να ξέρει η Τουρκία ότι αν υπάρξει εργαλειοποίηση του προσφυγικού ή αν απειλήσει ότι θα στείλει πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας, ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Ταυτόχρονα όμως να ανοίξουν κεφάλαια της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο ευρω-τουρκικό και όχι ελληνοτουρκικών διαφορών». Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι πρέπει λοιπόν να υπάρχουν κυρώσεις αλλά όμως πρέπει να υπάρχει και διάλογος, και ευρωτουρκικός και ελληνοτουρκικός και ότι πρέπει να ξαναρχίσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). « Νομίζω ότι είναι σαφές πως πρέπει να διαλέξουμε σε ποιο τραπέζι θα διαπραγματευτούμε. Η Τουρκία θέλει να μας βάλει να διαπραγματευτούμε με όρους ισχύος για να μας πιέσει προβάλλοντας την εικόνα της ως περιφερειακή δύναμη εμείς θέλουμε να συζητάμε στο πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου και ως Ευρώπη προς Τουρκία. Από κει και πέρα πρέπει να γυρίσουμε στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε και η παρούσα έχει απεμπολήσει».

www.ert.gr

ertweb

Αφήστε μια απάντηση