Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές με βατά θέματα που απαιτούσαν προσοχή (video)

Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές με βατά θέματα που απαιτούσαν προσοχή (video)

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσαν τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, με το οποίο έγινε η πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπό αυστηρά μέτρα προστασίας. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το βιβλίο, τη γραφή και τον ελεύθερο χρόνο. Την Τετάρτη οι μαθητές των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν σε Αρχαία και Μαθηματικά. 

Από σήμερα και για όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών, μπορείτε να βλέπετε από το ert.gr τα θέματα των εξετάσεων, μόλις ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας όπως και τις απαντήσεις από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ). Επίσης οι απαντήσεις από το Πρώτο Πρόγραμμα και στις 16.30 από την ΕΡΤ2 σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή.

Περίπου 100.000 υποψήφιοι δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν μία από τις 79.000 θέσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι περισσότεροι υποψήφιοι εξετάζονται με το «νέο» σύστημα και οι υπόλοιποι με το «παλαιό».

Το πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας).

Οι υποψήφιοι χαρακτήρισαν τα θέματα βατά και εντός διδακτέας ύλης.

Πάντως, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας κάνει λόγο για δυσκολίες στην ανάπτυξη τόσο του λογοτεχνικού ερωτήματος, όσο και των επιμέρους αναφορών στην ενότητα της ποίησης.

Δείτε τα θέματα

Οι εκφωνήσεις των θεμάτων των ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ με το νέο σύστημα

Οι εκφωνήσεις των θεμάτων των ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ με το παλαιό σύστημα

Τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων και τον ρόλο της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου, κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι.

Το κείμενο που έπρεπε να αναπτύξουν μέσα σε 350 λέξεις το πολύ, έπρεπε να αντανακλά την προσωπική τους εμπειρία και να έχει τη μορφή κειμένου, το οποίο θα συμπεριλαμβανόταν στο ιστολόγιο του σχολείου τους.

Το θέμα της έκθεσης, αλλά και οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι βασίστηκαν σε τρία κείμενα. Το πρώτο, ήταν ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, “Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας”, που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο. Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003). Το τρίτο, ήταν ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σχολιασμός των εξεταζόμενων θεμάτων με το νεο σύστημα από την ΟΕΦΕ

Η θεματική ενότητα του «Βιβλίου» εντάσσεται στα διδακτέα θέματα των μικρότερων τάξεων του λυκείου, ενώ, ταυτόχρονα, συνδέεται και με την προτροπή της φιλαναγνωσίας σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός των κειμένων και των ερωτημάτων με την ειδική ενότητα της ποίησης προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη τόσο του λογοτεχνικού ερωτήματος, όσο και των επιμέρους αναφορών σε αυτήν.

Όσον αφορά στις λεξιλογικές ασκήσεις, αυτές αντλούνται με σχετική ευκολία μέσα από τα κείμενα, αλλά χρειάζεται προσοχή από τους μαθητές τόσο στο ερώτημα «ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ»(Β1), επειδή απαιτούνται αναφορές και στα δύο κείμενα,όσο καιστα ερωτήματα που αφορούν τη στίξη και τα σχήματα λόγου(Β2.α), καθώς είναι επιβεβλημένες ακριβείς αναφορές.

Το θέμα της έκθεσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι ο κάθε μαθητής/τρια είναι ανάγκη να υποστηρίξει με προσωπικά επιχειρήματα τη στάση του απέναντι στην ανάγνωση βιβλίων. Πρόκειται για ένα υψηλών απαιτήσεων θέμα, που απευθύνεται σε κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές.

Στην προσπάθειά μας να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα προσεγγίσεων, αναφέρουμε και τις δύο συμπεριφορές γνωρίζοντας ότι οι μαθητές μπορούν να επιδείξουν είτε αρνητική στάση απέναντι στην ανάγνωση βιβλίων, είτε φιλαναγνωσία.

Το πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι που εξετάζονται με το νέο σύστημα, θα διαγωνιστούν την Τετάρτη 17/6, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά(Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Την Παρασκευή 19/6, θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6(Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδώνκαι Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο, με εξαίρεση, ότι στις22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος«Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ειδικά μαθήματα

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από την1η έως την 13η Ιουλίου 2020. Θα ξεκινήσουν με την εξέταση των Αγγλικών (1/7) και θα συνεχιστούν με το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα). Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4/7).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).

Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εξέταση των μουσικών ειδικών μαθημάτων: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7).

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Πρεμιέρα και για τα ΕΠΑΛ

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα και για ους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Πρώτο μάθημα, τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας), στα οποία θα εξεταστούν την Τρίτη 16 Ιουνίου. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά(Άλγεβρα), που είναι επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας.Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Κανόνες

Ώρα έναρξης της κάθε εξέτασης είναι 08:30 (κοινή για όλους τους υποψηφίους). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4)ώρες. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζόμενου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο,  στυλό διαρκείας, μολύβι και γομολάστιχα. Μπορούν να έχουν νερό. Δεν επιτρέπεται το κινητό ακόμη και στην περίπτωση που είναι κλειστό.

Τα μέτρα προστασίας

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική. Ωστόσο,είναι υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες.

Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τιςοδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνεςτου ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των εξετάσεων.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ελ. Κολύβα

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση