Τρία δις ευρώ από το 10ετές ομόλογο- Χρ. Σταϊκούρας : Οι αγορές αναγνωρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης

Τρία δις ευρώ από το 10ετές ομόλογο- Χρ. Σταϊκούρας : Οι αγορές αναγνωρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης

Εντυπωσιακά υποδέχτηκαν οι αγορές το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή  εξήμισι φορές υψηλότερα από τα 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικά το ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,57%.

Ικανοποίηση επικρατεί και για το προφίλ των επενδυτών καθώς η συντριπτική είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ανέφερε σχετικά ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της.

Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,38%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα επιδιώξει να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο, κυμαίνεται από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, με ένα επιτόκιο κοντά στο 1,5%. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλις

www.ert.gr

Αντώνης Γαλανόπουλος

Αφήστε μια απάντηση