Συνδεδεμένα αλιευτικά δίχτυα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης

Συνδεδεμένα αλιευτικά δίχτυα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης

Γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή δορυφορικών λύσεων για την παρακολούθηση της Γης, ξεκινά την ανάπτυξη διχτυών αλιείας που συνδέονται με δορυφόρους, στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την εταιρία, αυτή η λύση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ρύπανσης των ωκεανών.

Πρόκειται για την εταιρία Satellite Location Collection (CLS) με έδρα την Τουλούζη, η οποία ειδικεύεται στη δορυφορική παρακολούθηση, όχι μόνο των σκαφών, αλλά και όλων των αλιευτικών εργαλείων (παγίδες, γραμμές, δίχτυα), θυγατρική του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES). Μετά από δύο χρόνια έρευνας και ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το CNES και το Ifremer (Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας), η πρώτη φάση των πειραμάτων θα ξεκινήσει αυτό το μήνα στη Μεσόγειο. Στόχος είναι η εκβιομηχάνιση μιας ολόκληρης σειράς νέων αισθητήρων για τη μείωση της απώλειας εξοπλισμού αλιείας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, περισσότερο από το ένα τρίτο των πηγών ρύπανσης από πλαστικό στα ευρωπαϊκά ύδατα, προέρχεται από αλιευτικό εξοπλισμό. Αυτό αντιπροσωπεύει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους διχτυών, γραμμών, παγίδων και σχοινιών που χάνονται ή εγκαταλείπονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

«Εκτός από τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς, η λύση μας στοχεύει και στην προώθηση της εφαρμογής ενός συστήματος ανακύκλωσης για αυτά τα απόβλητα», υπογραμμίζει ο Gaëtan Fabritius, Διευθυντής Καινοτομίας και Προοπτικών της εταιρίας.

Αρχικά, η εταιρία θα εξοπλίσει είκοσι αλιευτικά εργαλεία με μικρά στεγανά κουτιά. «Ο στόχος μας είναι να δοκιμάσουμε διαφορετικά κουτιά και συστήματα έτσι ώστε να προτείνουμε προϊόντα προσαρμοσμένα σε κάθε τύπο μηχανήματος», εξηγεί ο Fabritius. Κάθε κουτί περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική κάρτα που διαθέτει: μίνι τσιπ, μίνι πομπό, μίνι κεραία, πηγή τροφοδοσίας κ.λπ.

«Τα κουτιά αυτά προσφέρουν πολύ καλές δορυφορικές συνδέσεις παρά τις υποβαθμισμένες συνθήκες στην επιφάνεια των ωκεανών. Επιπλέον, είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε μια τιμή ισοδύναμη με εκείνη του επίγειου IoT (Internet of things, Ιντερνετ των πραγμάτων), αν θέλουμε να κάνουμε μαζική παραγωγή», εξηγεί ο Διευθυντής Καινοτομίας.

Μετά το πρώτο πείραμα στη Μεσόγειο, θα ακολουθήσουν κι άλλα στη Γουιάνα, τη Νορβηγία, τη Δανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δοκιμαστικές φάσεις θα συνεχιστούν για 18 μήνες με διαφορετικούς βιομηχανικούς εταίρους. Η μαζική παραγωγή των ειδικών κουτιών έχει προγραμματιστεί για το 2022.

 

ΠΗΓΗ: UsineDigitale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη