Γ. Βαλληνάκης: Η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική βία, οι ελληνικές αντιδράσεις δεν είναι αυτές που πρέπει (audio)

Γ. Βαλληνάκης: Η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική βία, οι ελληνικές αντιδράσεις δεν είναι αυτές που πρέπει (audio)

«Νομίζω ότι δεν έχει κανείς καμία αμφιβολία πως αυτά που λέει η Τουρκία, τα εννοεί. Έχει, αντίθετα από εμάς, μια μεθοδικότητα στην προσέγγισή της. Καταθέτει τις απόψεις της, στη συνέχεια σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις και προχωράει στην υλοποίηση ζυγίζοντας τα αντιδράσεις». Ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «είναι μία πολύ έξυπνη στρατηγική μίας χώρας που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ.

Έχει αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης μαζί της ειδικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες και επίσης άλλαξε η βεντάλια των διεκδικήσεών της. Η Τουρκία είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη σε σχέση με αυτή που ξέραμε στη δεκαετία του 70».
Ο κ. Βαληνάκης εξήγησε ότι «πρέπει για τους λόγους αυτούς και μείς αντί να κοιτάμε το δένδρο να κοιτάμε το δάσος, αντί να κοιτάμε την καθημερινή διαχείριση να δούμε πως θα διαμορφώσουμε μία νέα εθνική στρατηγική. Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που επιμένει στις έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και στο tweet του Τσαγατάι Ερτζιγες που δηλώνει τα «νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε νέο χάρτη» ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ. Με δεδομένη την εμπειρία του στα ελληνοτουρκικά τόσο από το υπουργείο εξωτερικών όσο και ως καθηγητής, τόνισε ότι «οι διεκδικήσεις γίνονται ολοένα και πιο προκλητικές. Επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που χρησιμοποιεί στρατιωτική βία, τον πόλεμο, σήμερα πολεμάει και στη Συρία και στη Λιβύη και στο Β. Ιράκ. Δεν είναι μία ειρηνική χώρα, είναι μία άλλη χώρα που ανήκει στο σύστημα της Μέσης Ανατολής όπου ο πόλεμος δεν είναι κάτι αδιανόητο. Τρίτες χώρες, ισχυρές, ευρωπαϊκές που απέχουν από τη νοοτροπία αυτή, ακόμη και εάν βρίσκουν τη συμπεριφορά της προκλητική δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εναντίον της. Κατά συνέπεια η Τουρκία παίζει μόνη, αλλά μόνη θα είναι και η Ελλάδα αν χρειαστεί να αμυνθεί. Η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική βία και το εννοεί και οι ελληνικές αντιδράσεις δεν είναι αυτές που πρέπει». Ο κ. Βαληνάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αυτό γίνεται σχεδόν πάντα, αλλά και οι επίσημες ελληνικές αντιδράσεις δεν είναι αυτές που πρέπει.. Ναι μεν να υπάρχει ψυχραιμία αλλά δεν υπάρχει η νέα στρατηγική και δεν θέλω να δω με την πίεση των γεγονότων που έρχονται να φτιάξουμε στο άψε σβήσε μια στρατηγική.
Στρατηγική είναι να πείσεις τον αντίπαλό σου ότι θα του επιφέρεις ένα τόσο ισχυρό πλήγμα που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι έχεις και τη δύναμη και τη βούληση να το κάνεις».
Σχετικά με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και το ενδεχόμενο οριοθέτησης της Ελλάδας με την Αίγυπτο ο κ. Βαληνάκης είπε ότι ο ίδιος είχε ξεκινήσει το 2004 διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο που συνεχίστηκαν έως το 2009, όπως και με τη Λιβύη. «Δεν ήταν το τέλειο αποτέλεσμα αλλά ήταν πολύ καλό. Όμως δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις αυτές γιατί πάντα υπάρχουν κάποιοι ακραίοι που λένε ότι εάν δεν πάρεις το 110% από αυτό που θέλεις, τότε δεν πρέπει να κάνεις ούτε μία υποχώρηση. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει στις διαπραγματεύσεις, γιατί με αυτές γίνονται οι οριοθετήσεις και πρέπει να φτάνεις σε μία μέση γραμμή. Σημασία έχει μία συμφωνία να είναι καλύτερη από αυτή που υπάρχει, εν προκειμένω δεν υπήρχε, ή από αυτή που μπορώ να υποστώ εάν οι δύο γείτονές μου συμφωνήσουν, όπως έγινε με την Τουρκία και τη Λιβύη. Η Τουρκία σήμερα προτείνει στην Αίγυπτο, εάν συμφωνήσει μαζί της , μια επιπλέον έκταση 20 ή 30 χιλιάδες τμ. Μεγαλύτερη από αυτή που δίνει η Ελλάδα. Και τώρα εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τι θα προτείνουμε. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου, εάν η Αίγυπτος συμφωνήσει με την Τουρκία θα τελειώσουν όλα, θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση».
Ο κ. Βαληνάκης κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά να το σκεφτούν όλοι όσοι επι δεκαετίες, σε όλα τα εθνικά θέματα, κηρύσσουν τις ακραίες θεωρίες, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έκαναν λάθος και ότι η Ελλάδα, η ένατη χώρα στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε ένα δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας».

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση