Η Ευαγγελίστρια ή καλύτερα η Βαγγελίστρα μας

Οι Καρπάθιοι δίκαια υπερηφανεύονται για τα καλιμέντα τους στα ξένα, τα άλιωτα έθιμα τους κι αν κάτι έχουν για φυλαχτό αυτό δεν είναι άλλο από τη βαθιά τους χριστιανική πίστη.

Κάθε γωνιά του νησιούκι ένας ξεχωριστός τόπος λατρείας. Από τα μικρά ξοκλήσια, στους αγρούς, μέχρι τις μοναδικές εκκλησιές, που μοιάζουν με την ανοιχτή αγκαλιά της Καρπαθιάς μάνας και υψώνονται στο κέντρο του κάθε χωριού.

Κάθε εκκλησιά και μια μοναδική ιστορία.Κτήρια που γινήκαν με αγώνα, κόπους κι αμέτρητο ιδρώτα, σε εποχές που η Κάρπαθος στέναζε από φτώχεια και στο σβέρκο της είχε ένα σωρό κατακτητές να ρυθμίζουν, πολλές φορές με τη βία, τις ζωές των κατοίκων.

Ο ναός με ιδιαίτερο και συνάμα πιο δύσκολο χρονικό είναι η Βαγγελίστρα, στην πρωτεύουσα του νησιού.

Η εκκλησία βρίσκεται περίπου στο κέντρο κι ακριβώς επάνω από τη θάλασσα. Η ιστορία της συμβαδίζει με την ανάπτυξη του λιμανιού, ειδικότερα η κατασκευή του νέου ναού είναι ταυτισμένη με τον Μητροπολίτη του νησιού, τον Σεβασμιότατο κ. Αμβρόσιο.

Ακόμη και σήμερα οι θλιβερές μνήμες του ναού, που οδήγησαν στην  αυτοδικία,στην ανατίναξη της Βαγγελίστρας από αγνώστους, ζόρισαν τις αξίες της μικρής κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: pemptousia.gr/


Αφήστε μια απάντηση