Ενημέρωση ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: Κανείς νέος θάνατος, δέκα νέα κρούσματα-Ενημέρωση μόνο από την επιστήμη, όχι από fake news (live)

Ενημέρωση ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: Κανείς νέος θάνατος, δέκα νέα κρούσματα-Ενημέρωση μόνο από την επιστήμη, όχι από fake news (live)

Η καθημερινή ενημέρωση από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο σ. Τσιόδρα: Κανείς νέος θάνατος, δέκα νέα κρούσματα με σύνολο 2.642. Σύνολο θανάτων 146. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 35 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Έχουν ελεγχθεί 83.750 κλινικά δείγματα.

Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους εργαζόμενους μονάδων πρόνοιας.

Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες του ιού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς πιθανόν που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, τόνισε συμπληρώνοντας ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων κρυφών ή ελαφρά συμπτωματικών περιπτώσεων οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σε ένα γαλλικό νοσοκομείο που επανέλεγξε παλιά δείγματα από 24 ασθενείς με πνευμονία -τα οποία ήταν αρνητικά για γρίπη και άλλους ιούς του αναπνευστικού – διαπιστώθηκε η παρουσία δείγματος θετικού από το νέο κορονοϊό από τις 27 Δεκεμβρίου του 2019. Περίπου ένα μήνα πριν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί το πρώτο περιστατικό στη Γαλλία.

Ο 42χρονος ασθενής, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας επί έτη, χωρίς πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, μόλυνε το οικογενειακό του περιβάλλον, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας πως ένα άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενή είχε επαφή με άτομα κινεζικής καταγωγής που δούλευαν στην περιοχή. «Καταλαβαίνετε πως σποραδικά περιστατικά μπορεί να διαφέρουν από ένα επιδημικό κύμα και κάποια από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης που έσβησαν. Αλλά αυτή η ιστορία υποδεικνύει πως σιωπηλές επιδημίες μπορεί να εξαπλώνονται για εβδομάδες πριν προλάβουν να ελεγχθούν σε κάποιες χώρες του κόσμου», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

Οι Γάλλοι επιστήμονες πραγματοποιούν γονιδιακό έλεγχο για να δουν αν το περιστατικό αυτό σχετιζόταν με την μετέπειτα εξάπλωση του ιού στη Γαλλία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι χτες Δευτέρα άρχισε μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA, μια πρωτοπόρα μέθοδο κατασκευής εμβολίων. Με αυτήν την τεχνική, δίνονται κατά κάποιο τρόπο οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ανθρώπου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεϊνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. «Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, με την άκανθα του ιού. Κάποιον ψευτοϊό. Άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Έτσι νομίζω, πρέπει να είμαστε όλοι μας με μια αυξημένη επαγρύπνηση στην αλήθεια που αφορά τον ιό. Δεν κοιτάμε τα fake news, δεν προσηλωνόμαστε στα social media, προσηλωνόμαστε στην επιστήμη. Και αυτό δεν θα μας αποσπά ποτέ από τον αληθινό στόχο μας, αυτόν που όλοι μας συμμετέχουμε: αναζητούμε την αλήθεια η οποία και θα μας ελευθερώσει από τον ιό».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαίου, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τονίζει το μήνυμα των καθαρών χεριών για όλους μας και ιδιαίτερα τώρα, την περίοδο του κορονοϊού.

«Το κύριο μήνυμα που αφορά τη φετινή ημέρα αναφέρεται στις υγειονομικές μονάδες και έχει ως τίτλο «σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας» και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των νοσηλευτριών και μαιών οι οποίες είναι ήρωες της πρώτης γραμμής και συμβάλλουν στην ασφάλεια των ασθενών, των μητέρων και των παιδιών τους ως άνθρωποι που τους αξίζει αναγνώριση και εκτίμηση για τον κρίσιμο ρόλο τους «, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε την Ιταλία, αναφέροντας τον υψηλότερο πλέον συνολικό αριθμό θανάτων από το νέο κορονοϊό στην Ευρώπη, με περισσότερους από 32.000 θανάτους. Μάλιστα υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι και παραπάνω καταγράφηκαν ταυτόχρονα από το δίκτυο παρακολούθησης θανάτων, το επιδημιολογικό δίκτυο. Είναι ένα παράδοξο φαινόμενο για τις πανδημίες, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, και αφορά βέβαια την έγκαιρη λήψη μέτρων. Μια χώρα στην οποία ξεκινά αργότερα το κύμα, υπέστη χειρότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Από χθες έχει ξεκινήσει για όλους μας μια νέα καθημερινότητα, που μπορεί να είναι διαφορετική, παραμένει όμως πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ρευστή, ιδιαίτερα κρίσιμη για το πώς θα προχωρήσουμε, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία ατομικής προστασίας και των κανόνων υγιεινής, γιατί από αυτά εξαρτάται η επιτυχία της δεύτερης φάσης.

Σε ό,τι αναφορά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης, επισήμανε ότι «η εικόνα κάφε-μπαρ στις 11 το βράδυ σε διάφορες πόλεις και ειδικά στην περιφέρεια να παίζουν μουσική στη διαπασών και να προμηθεύουν δήθεν take away ποτά με τους πελάτες στοιβαγμένους όρθιους ανά δεκάδες, μέσα και έξω, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, αν και σε μικρή κλίμακα, προσβάλλει βάναυσα όλους μας».

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε και ξεκαθάρισε ότι το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους: να το παραγγείλουν, να το παραλάβουν και να φύγουν από τον χώρο. Take away σε ποτά από τα καφέ ή τα κάφε-μπαρ δεν επιτρέπεται. Όπως δεν επιτρέπεται στα καταστήματα αυτά να παίζουν μουσική στη διαπασών.

Τόνισε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται από σήμερα προς την κατεύθυνση διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και εφαρμογής των νόμων και γι’ αυτή την περίπτωση. Υπενθύμισε για τους παραβάτες υπάρχουν πρόστιμα και επιφυλάχθηκε για περισσότερα μέτρα αν συνεχιστούν παρόμοια φαινόμενα.

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ
image}

Αφήστε μια απάντηση