Μέθοδος εντοπισμού πλαστικών στις θάλασσες με τη βοήθεια δεδομένων δορυφόρων

Μέθοδος εντοπισμού πλαστικών στις θάλασσες με τη βοήθεια δεδομένων δορυφόρων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο ανίχνευσης των πλαστικών που επιπλέουν στις θάλασσες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δορυφόροι Sentinel-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εντόπισαν επιπλέοντα μακροπλαστικά και διέκριναν με ακρίβεια κατά 86%, τα κομμάτια πλαστικού μεγαλύτερα των πέντε χιλιοστών από άλλα υλικά (ξύλα, φύκια κ.ά.). Αρχικά, οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη μέθοδο στα ανοιχτά της Λέσβου και του νοτιοαφρικανικού λιμένα του Ντέρμπαν και στη συνέχεια, στη Γκάνα, τον Καναδά, το Βιετνάμ και τη Βρετανία.

Οι δορυφόροι εντοπίζουν τα επιπλέοντα πλαστικά λόγω των φασματικών υπογραφών τους, δηλαδή τα μήκη κύματος του ορατού και υπέρυθρου φωτός που απορροφούν και αντανακλούν. Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ταξινομήσει τα πλαστικά των θαλασσών ανάλογα με τα υλικά τους, τα οποία αφήνουν ξεχωριστό δορυφορικό αποτύπωμα.

Τη σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature πραγματοποίησe o επίκουρος καθηγητής, Κωνσταντίνος Τοπουζέλης, επικεφαλής της Ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, σε συνεργασία με επιστήμονες του Θαλάσσιου Εργαστηρίου του Πλύμουθ.

ΠΗΓΗ: Phys

 

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη