Η διακοπή εμβολιασμών από άλλες ασθένειες ενέχει θανατηφόρους κινδύνους για τα παιδιά

Η διακοπή εμβολιασμών από άλλες ασθένειες ενέχει θανατηφόρους κινδύνους για τα παιδιά

Την βαθιά του ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία σε άλλες υπηρεσίες υγείας, ειδικά για τα παιδιά εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνοντας ότι τα παιδιά ενδέχεται να διατρέχουν μεν σχετικά χαμηλό κίνδυνο από σοβαρή ασθένεια και θάνατο από το COVID-19, αλλά μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.

Υπογραμμίζει πως αν μειωθεί η κάλυψη εμβολιασμού, θα εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα, και των απειλητικών για τη ζωή ασθενειών όπως Ιλαρά και Πολιομυελίτιδα αφού ήδη σε τουλάχιστον 21 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα αναφέρουν ελλείψεις εμβολίων ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων και της διακοπής ταξιδιών.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναβληθεί 14 εκστρατείες εμβολιασμού που υποστηρίζει η συμμαχία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της χολέρας, του ανθρώπινου θηλώματος, του κίτρινου πυρετού και της μηνιγγίτιδας, οι οποίες θα είχαν ανοσοποιήσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα. Και η τραγική πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.

Δυστυχώς όμως ακόμη και όταν λειτουργούν οι υπηρεσίες, όπως σημειώνει ο Οργανισμός, ορισμένοι γονείς και φροντιστές αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους λόγω ανησυχιών για τον COVID19.

Σε αυτό συνδράμουν μύθοι και παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια που προσθέτουν καύσιμο στη φωτιά, θέτοντας σε κίνδυνο τα ευάλωτα άτομα. Επιπλέον έχουν ήδη ανασταλεί σε ορισμένες χώρες απλοί εμβολιασμοί με τις συνήθεις υπηρεσίες ανοσοποίησης να μειώνονται ή να κλείνουν, ενώ με την έναρξη του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο όπου ξεκινά η εποχή της γρίπης είναι ζωτικής σημασίας όλοι να λάβουν το εμβόλιο εποχικής γρίπης.

Εν τω μεταξύ κάθε χρόνο, περισσότερα από 116 εκατομμύρια βρέφη ή το 86% όλων των παιδιών που γεννιούνται παγκοσμίως εμβολιάζονται, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που χάνουν τον εμβολιασμό και θεωρείται δεδομένο ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί λόγω του κορoνοϊού.

Ανάγκη συνέχισης εμβολιασμών για τις γνωστές ασθένειες

Τώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει η Παγκόσμια Κοινότητα να διασφαλίσει τη συνέχιση της ανοσοποίησης, ώστε να σταματήσουν ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σημειώνει ότι ο εμβολιασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης ασθενειών, καθώς η ανθρωπότητα προστατεύεται από περισσότερες από 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως ιλαρά, πολιομυελίτιδα, τέτανο, διφθερίτιδα, μηνιγγίτιδα, γρίπη, τέτανο, τυφοειδή και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα απαντώντας σε επικρίσεις σχετικά με πιθανή επικινδυνότητα των εμβολίων ο Οργανισμός σημειώνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από εκατομμύρια ανθρώπους.

Ανταπόκριση ΕΡΤ Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση