Στρασβούργο: Πρωτοβουλία –Συμφωνία της ΕΕ για ενίσχυση των συστημάτων υγείας από διασυνοριακές ασθένειες

Στρασβούργο: Πρωτοβουλία –Συμφωνία της ΕΕ για ενίσχυση των συστημάτων υγείας από διασυνοριακές ασθένειες

Πενταετή συμφωνία για την εφαρμογή μιας νέας πρωτοβουλίας της ΕΕ για την ασφάλεια της υγείας, την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας ανταπόκρισης της δημόσιας υγείας συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, υπεγράφη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την εξατομικευμένη υποστήριξη για την ενίσχυση της ικανότητας ετοιμότητας και ανταπόκρισης των συστημάτων δημόσιας υγείας των χωρών εταίρων και πιθανών υποψηφίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας της ΕΕ είναι η δημιουργία περιφερειακού υγιεινομικού δυναμικού για την πρόληψη και τον έλεγχο των προκλήσεων που προκαλούν οι μεταδοτικές ασθένειες και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών για την υγεία.

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για την ασφάλεια της υγείας θα εξετάσει τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ισχυρών συστημάτων δημόσιας υγείας και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της επιδημιολογίας, στην ενίσχυση της ικανότητας των χωρών εταίρων να παρακολουθούν, να ανιχνεύουν, να αξιολογούν και να ανταποκρίνονται σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία από μεταδοτικές ασθένειες.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία βιώσιμων δικτύων ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων σε όλες τις χώρες για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των απειλών και κινδύνων για την υγεία.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση