#EUvsVirus: Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας για την αντιμετώπιση του Covid-19

#EUvsVirus: Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας για την αντιμετώπιση του Covid-19

Απευθύνοντας κάλεσμα προς τους καινοτόμους ερευνητές, επιστήμονες, πρωτοπόρους της Ευρώπης -είτε εργάζονται ατομικά, είτε είναι ενταγμένοι σε ομάδες οργανισμών, φορέων, εταιρειών κ.λπ.- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, διοργανώνει τον διαδικτυακό διαγωνισμό Hackathon #EUvsVirus.

Ο διαγωνισμός

Το #EUvsVirus Hackathon θα πραγματοποιηθεί στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2020 και έχει στόχο να αναδείξει όλες τις καινοτόμες λύσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτερη αντιμετώπιση του Covid-19 σε διεθνή κλίμακα. Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη δράση επιχειρείται η «σύνδεση» της κοινωνίας των πολιτών, των πρωτοπόρων και των καινοτόμων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους προτεινόμενους τομείς δράσης-«προκλήσεις»: υγεία και ζωή, επιχειρηματικότητα, κοινωνική και πολιτική συνοχή, τηλεργασία και εκπαίδευση, οικονομία κ.ά. Κάθε «πρόκληση»-δράση περιλαμβάνει ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα πεδία, στα οποία ο καθένας (ατομικά ή ομαδικά) μπορεί να συνεισφέρει. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Στον διαγωνισμό έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος φορείς, οργανισμοί, επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, επιστημονικές ομάδες από τις ΗΠΑ κ.ά.

Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις συμμετοχής από την Ελλάδα στον διαγωνισμό ξεπερνούν τις 300.

Την ελληνική συμμετοχή υποστηρίζουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Απριλίου. Οι καλύτερες από τις προτεινόμενες λύσεις θα συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, με στόχο τη διευκόλυνση της δημιουργίας «συνδέσμων» μεταξύ των χρηστών που θα ωφεληθούν από τις συγκεκριμένες καινοτομίες, αλλά και την παροχή πρόσβασης σε επενδυτές και φορείς χρηματοδότησης των εν λόγω προτάσεων. Σκοπός του #EUvsVirus Hackathon είναι και η επίτευξη συνεργασιών ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση υλοποίηση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μariya Gabriel, αναφέρει σχετικά: «Αυτός ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορεί η Ευρώπη να ενωθεί σε στιγμές κρίσης. Αποτελεί έμπνευση να βλέπει κάποιος αυτήν την αλληλεγγύη από την κοινότητα των πρωτοπόρων της ΕΕ. Τα πιο λαμπρά μυαλά μας θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ώστε να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και να στηρίξουν τους πολίτες. Αυτή είναι μια Ευρωπαϊκή καινοτομία στην πράξη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην υλοποίηση συγχρονισμένων δράσεων για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε σχέση με την αντιμετώπιση του Covid-19. Η άμεση εφαρμογή τους κρίνεται αναγκαία τόσο από τους ηγέτες των κρατών-μελών όσο και από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε δύο πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων και την ταχεία υλοποίηση ώριμων ψηφιακών λύσεων που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνδεθούν με τον διαγωνισμό #EUvsVirus, ως μια ενιαία εθνική συμμετοχή που έχει τον τίτλο #GreeceVsVirus.

Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση 

Πιο συγκεκριμένα, για την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού πραγματοποιείται ο διαγωνισμός #COVIDhackGR. Δυνατότητα συμμετοχής σε αυτόν έχουν επιχειρήσεις, νεοφυείς και υφιστάμενες, ερευνητικές ομάδες, ερευνητές της Υγείας και της Πληροφορικής, στελέχη του χώρου της τεχνολογίας, και όσοι θέλουν να συμβάλουν στην υλοποίηση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν έπειτα από αξιολόγηση και επιλογή, εφόσον οδηγούν σε εφαρμόσιμες λύσεις.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Τρίτη 14 Απριλίου και οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβληθούν έως την Κυριακή 26 Απριλίου στην ιστοσελίδα covidhackgr.gov.gr.

Στην ίδια ιστοσελίδα γίνεται η υποβολή των προτάσεων ώριμων ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπιση του Covid-19, προς αξιολόγηση και επιλογή από τους αρμόδιους.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του #GreeceVsVirus στο Facebook 

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του #GreeceVsVirus στο Twitter


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Φωτογραφίες: #EUvsVirus Hackathon/Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης