Eurogroup: Συμφωνία για άμεση διάθεση 540 δισ. ευρώ για τα πληγέντα κράτη-μέλη

Eurogroup: Μισό τρισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα για τα πληγέντα κράτη-μέλη

Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες κατέληξε το Eurogrοup καθώς οι εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μάριο Σεντένο και τους υπουργούς της Ολλανδίας και της Ιταλίας από τη μία πλευρά και της Γερμανίας, της Ισπανίας και τη Γαλλίας από την άλλη ήταν αρκετές για να καμφθούν όλες οι αντιρρήσεις και να αποφευχθεί ένα ακόμα φιάσκο.

Συγκρατημένος για το αποτέλεσμα και μερικώς ικανοποιημένος για την συμφωνία εμφανίστηκε στις πρώτες δηλώσεις του μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ακόμη πιο φιλόδοξες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο η συμφωνία στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες – μέλη.
  • Δεύτερον, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Τρίτον, τη στήριξη των κρατών – μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας., που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ.

Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ ο μόνος όρος είναι ότι τα σχετικά ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγείας που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε και το σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών όταν θα έχει τελειώσει η επιδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά.

Όπως είπε συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Για το μέγεθος και τον τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ. Στα επόμενα βήματα, τόνισε, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, καθώς Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία αποδέχθηκαν ότι ο μοναδικός όρος για την προσφυγή μια χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για τις υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού και ως εκ τούτου δεν θα υφίσταται καμία αναφορά σε «Μνημόνιο».

Παράλληλα θα αξιοποιηθεί το ταμείο SURE της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΘα διατεθούν 100 δισ. ευρώ σε ένα σχέδιο για την επιδότηση των μισθών ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν ώρες εργασίες, αλλά όχι να περικόπτουν θέσεις εργασίας, ενώ μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ωστόσο η συμφωνία δεν αναφέρει ρητώς ότι θα εκδοθεί κοινό χρέος για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη -κάτι που ζητούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία. Παραπέμπεται στους ηγέτες των ’27’ η απόφαση για το εάν θα χρησιμοποιηθούν «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία», διατύπωση που αναγγέλλεται κι άλλες σκληρές και τεταμένες διαπραγματεύσεις.

Το πακέτο που συμφωνήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ανεβάζει τη συνολική δημοσιονομική αντίδραση της ΕΕ στα 3,2 τρισ., το μεγαλύτερο ποσό που έχει συμφωνηθεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για το πώς η Ευρώπη θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται, με τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει πως τα κεφάλαια για το πρόγραμμα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα μπορούσαν να ενταχθούν στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027.

Η καταρχήν συμφωνία καταγράφηκε την ημέρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει «τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες από τη Μεγάλη Ύφεση» του 1929.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση