Επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους – Μέτρα στήριξης σε 800.000 επιχειρήσεις

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, ανακοινώνεται αυτήν την ώρα , από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Χρ. Σταϊκούρας.

Δείτε live 

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεκτείνεται για τον μήνα Απρίλιο σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ.

Περίπου 800.000 επιχειρήσεις ωφελούνται από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το νέο πακέτο του υπουργείου Οικονομικών για τον μήνα Απρίλιο.

Παράλληλα επεκτείνεται  η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ για τους εργαζομένους, καλύπτοντας 1,7 εκατ. μισθωτούς ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας για το 99% των επιχειρήσεων, που καλύπτονται από τα μέτρα προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία. Για τις βεβαιωμένες οφειλές Απριλίου παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Παράλληλα καθιερώνεται το σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για ένα σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επίσης όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το συνολικό πακέτο για τη στήριξη της οικονομίας και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ- ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουμε την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη, αλλά παροδική» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και ρεαλισμός.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Αδωνι Γεωργιάδη

«Δίνουμε μία διπλή μάχη. Η μάχη ήταν υγειονομική και οικονομική. Μετά τους νέους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτούς αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο. Και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να παραταθεί το συγκεκριμένο διάστημα».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και οι διαχειριστές δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν.

Τρίτον υπήρξε νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για το ζήτημα των επιταγών. Τις επόμενες μέρες ή ώρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος για να υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει άφεση οικονομικών υποχρεώσεων. Όσοι μπορούν να πληρώσουν να το κάνουν».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Για την επανεκκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς. Ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει δυνατότητα να λάβουν δάνεια κινήσεως εγγυημένα από εμάς έτσι ώστε όταν ανοίξουν ξανά να λειτουργήσουν κανονικά όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα».

Τελειώνοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε κατανόηση από όλους».


Αφήστε μια απάντηση