Απεβίωσε 76χρόνη που νοσηλευόταν για κορονοϊό στη Λέσβο (video)

Απεβίωσε 76χρόνη που νοσηλευόταν για κορονοϊό στη Λέσβο (video)

Ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στη Λέσβο έγινε γνωστός πριν από λίγο. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ χθες, το απόγευμα, πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID 19. Έξι επιπλέον θάνατοι, στη χώρα μας ανέβασαν τον απολογισμό σε 38 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα είναι 1156, τα περισσότερα στην Αττική, ανακοίνωσε νωρίτερα στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας επίσης 955 νέα κρούσματα.

Ας σημειωθεί ότι η κόρη της 76χρονης η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου. Σήμερα τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν.

Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Τα πρώτα κρούσματα σε Κορινθία-Κέρκυρα-Ρέθυμνο

Στο Θριάσιο νοσηλεύεται ο 25χρονος που ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Ικαρία για να επισκεφτεί το εξοχικό σπίτι της οικογένειάς του. Στο νησί έχει σημάνει συναγερμός καθώς το συγκεκριμένο κρούσμα ήταν το πρώτο και πλέον αναζητούνται όσοι ταξίδεψαν στην Ικαρία από Πειραιά με το πλοίο Blue Star Mykonos την Παρασκευή 20 Μαρτίου για να τους ζητηθεί να παραμείνουν σε κατ` οίκον περιορισμό. Οι τοπικές αρχές εξετάζουν όλες τις κοινωνικές επαφές του νεαρού άντρα, από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο νησί.

Πρώτο κρούσμα ατόμου με κορωνοϊό και στην Κορινθία. Xθες Σάββατο έγινε γνωστό ότι ένας νεαρός 25 ετών από το Λουτράκι ο οποίος ήρθε από το Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε ήπια συμπτώματα του ιού και είναι απομονωμένος σε καραντίνα σπίτι του.

Ένας άνδρας περίπου 65 ετών που επέστρεψε στην Κέρκυρα από το Βέλγιο την προηγούμενη εβδομάδα και εισήχθη την Πέμπτη το βράδυ με πνευμονία στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης της πνευμονολογικής στο νοσοκομείο της πόλης, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί των Φαιάκων.

Τέλος, άμεση ήταν η κινητοποίηση της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Δήμου Αμαρίου, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για έναν 58χρονο ιερέα που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Σήμερα μάλιστα ο Δήμος Αμαρίου προχώρησε σε προληπτική απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων του οικισμού όπου βρίσκεται η κατοικία του κληρικού. Πρόκειται για το δωδέκατο κρούσμα στην Κρήτη, ενώ ήδη όπως είναι γνωστό από χθες στο Ηράκλειο μια 23χρονη παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι της, μετά την διαπίστωση του θετικού δείγματος.

Στην  σημερινή ενημέρωση, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι 69 άτομα είναι διασωληνωμένα σε ΜΕΘ.

«Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι, είναι κατάληξη φριχτής πάλης με ανίερο εχθρό»

Συνολικά, όπως είπε ο κος Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορονοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. Επισήμανε πως «στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα».

Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε ο κος Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%. Από τους 38 που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ο μέσος όρος ηλικίας  ήταν τα 71 έτη. Από αυτούς, οι 29 ήταν άντρες και οι εννέα γυναίκες.

Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 15.150 τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κύριος Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Τέλος, ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορονοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση». Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ.Τσιοδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.

Ν. Χαρδαλιάς: Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι αυτήν τη στιγμή περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία ή η όποια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί ολέθρια», τόνισε κατά την απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοιό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχολίασε συμπεριφορές πολιτών οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ξεπεράσει κάθε πλαίσιο εφευρετικότητας σε σχέση με το τι θέλουν να κάνουν. «Ήταν εντυπωσιακό ότι την Παρασκευή είχαν διαλυθεί παντού τα υδραυλικά, σε όλα τα σπίτια εκτός Αθηνών, και όλοι έπρεπε να μεταβούν για τα φτιάξουν. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να θέλουν να πάνε στα εξοχικά τους, αλλά είναι θέμα ευθύνης για όλους», τόνισε.

Επίσης επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης στην ευρύτερη περιοχή του Εχίνου. Επιπλέον 4 συνεργεία της ΓΓΠΠ, μετέβηκαν σήμερα στην περιοχή της Θράκης και έλαβαν υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ, 165 δείγματα από ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο και όσοι είναι θετικοί θα παραμείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής και οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν για τα σπίτια τους.

Β. Κοντοζαμάνης: Επάρκεια υγειονομικού υλικού υπάρχει, χρειάζεται όμως και ορθολογική χρήση

Την ανάγκη για ορθολογική χρήση των υγειονομικών υλικών, επισήμανε σήμερα κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει επάρκεια υλικών. Εξήγησε ότι η παγκόσμια ζήτηση για υγειονομικό υλικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η χώρα μας έχει προβεί στις απαραίτητες παραγγελίες και συνέχεια το σύστημα εφοδιάζεται. Ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 ΜΕΘ.Επίσης, όπως είπε, σε σύντομο χρονικό διάστηκα άνοιξαν 75 νέες κλίνες ΜΕΘ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία, Πατραμάνη, Μυρσίνη Τζινέλη, Νίκος Καπόγλης

www.ert.gr

Σοφία Χούντα