Κοινή επιστολή 9 ηγετών της ΕΕ-Ζητούν την έκδοση ευρω-ομολόγου

Κοινή επιστολή 9 ηγετών της ΕΕ-Ζητούν την έκδοση ευρω-ομολόγου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις 5 μ.μ. στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στο επίκεντρο θα τεθούν τέσσερις προτεραιότητες, οι οποίες είναι:ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η παροχή ιατρικού εξοπλισμού, η προώθηση της έρευνας και η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων. Στο τραπέζι και η πρόταση 9 κρατών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και του Έλληνα πρωθυπουργού, για δημιουργία «ευρω-ομολόγου», προκειμένου να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.

Την επιστολή, εκτός από τον Κυρ. Μητσοτάκη, συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και οι πρωθυπουργοί των Ιταλίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Σλοβενίας και Λουξεμβούργου. Η επιστολή προέκυψε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ιταλίας και έπειτα της Ισπανίας. Οι ηγέτες των χωρών ήταν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη σε ανοικτή γραμμή για την εκδήλωση της πρωτοβουλίας, η οποία καθυστέρησε λίγες ημέρες προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να στηριχθεί από περισσότερους.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήδη από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας είχε ζητήσει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. Στην επιστολή τονίζεται η αναγκαιότητα σταθερής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί η πανδημία. Είμαστε όλοι συλλογικά υπεύθυνοι, τονίζεται, για μία αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι κατά την προηγούμενη περίοδο με την κρίση χρέους, που είχε ως επίκεντρο τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεν κατέστη δυνατή μια συντονισμένη αντίδραση που θα έφτανε μέχρι και την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου. Ελπίζουμε ότι τώρα, μπροστά στα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία, να εκδοθεί ένα ειδικό ομόλογο και να γίνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία».

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση