Δραματική αύξηση περιστατικών κακοποίησης γυναικών-παιδιών λόγω κοροναϊού

«Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο ΣΠΑΒΟ στην Κύπρο και εξηγεί επίσης πως τα παιδιά βιώνουν τις συνθήκες καραντίνας.

Για δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο κάνει λόγο ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) καθώς οι κλήσεις για βοήθεια λόγω ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 30% με τις κλήσεις να φτάνουν τις 750 σε λίγες μέρες.

«Μπορεί να πρέπει να περιοριστείς αλλά δεν απαγορεύεται να φύγεις και να ζητήσεις βοήθεια», τονίζει ο Σύνδεσμος σε σχετική ανακοίνωση. Όλες οι υπηρεσίες έχουν αναπροσαρμοστεί και εναρμονιστεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και για όσους τις χρειάζονται συνεχίζουν να παρέχονται 24 ώρες καθημερινά δωρεάν.»

Από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 17 Μαρτίου:

  • καταγράφηκαν 750 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία
  • πέντε νέα αιτήματα για εισδοχή σε χώρους φιλοξενίας
  • τέσσερα νέα αιτήματα για ατομική συμβουλευτική

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν αυξητική τάση, ενώ μέχρι την 17η Μαρτίου είχαν καταγράψει αύξηση της τάξης του 30%.

«Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο ΣΠΑΒΟ και εξηγεί επίσης πως τα παιδιά βιώνουν τις συνθήκες καραντίνας.

«Τα παιδιά θυματοποιούνται ακόμη περισσότερο και είναι επικίνδυνα εκτεθειμένα σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον παραμένουν και εκείνα περιορισμένα στο σπίτι με τον κακοποιητικό γονέα ή σύντροφο της μητέρας του, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία».

«Το να είσαι περιορισμένη στο σπίτι με έναν βίαιο άνθρωπο είναι επικίνδυνο. Μπορεί να μην συνίσταται να βγείτε έξω αλλά δεν απαγορεύετε να φύγετε ή και να ζητήσετε βοήθεια,» καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι χώροι φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και όλες οι υπηρεσίες έχουν αναπροσαρμοστεί και εναρμονιστεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και για όσους τις χρειάζονται συνεχίζουν να παρέχονται 24 ώρες καθημερινά δωρεάν


Αφήστε μια απάντηση