Οι παραστάσεις «Φροσύνη» και «Πασού» γιορτάζουν την Ημέρα της Γυναίκας

Οι παραστάσεις «Φροσύνη» και «Πασού» γιορτάζουν την Ημέρα της Γυναίκας

Τα δύο σύγχρονα έργα του Στέφανου Παπατρέχα, «Φροσύνη» και «Πασού», που παρουσιάζονται στο Θέατρο Άβατον, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με προσφορά 1 συν 1 στα εισιτήρια, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, για την παράσταση «Φροσύνη» και την Τρίτη 10 Μαρτίου, για την παράσταση «Πασού».

Δύο γυναίκες, δύο ηρωίδες, το θύμα και ο θύτης, δύο ρόλοι ερμηνευμένοι από την ίδια ηθοποιό, καταθέτουν επί σκηνής την αλήθεια, διαφορετική για την κάθε μία, για το ίδιο γεγονός αυτό του πνιγμού της κυρα-Φροσύνης στη Λίμνη των Ιωαννίνων.

Λίγα λόγια για το έργο «Φροσύνη»

Μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην κυρα-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων, που πνίγηκε με διαταγή του Αλή Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ψάχνοντας πληροφορίες και υλικό για εκείνη, βρίσκει πράγματα που τη γοητεύουν, την προκαλούν. Δοκιμάζει ρούχα, στάσεις, φωνές, αυτοσχεδιάζει πάνω στην τελευταία νύχτα της Φροσύνης, πάνω στη ζωή, το γάμο, τα παιδιά της, τον έρωτά της για τον γιο του Αλί Πασά, Μουχτάρ, τις απαιτήσεις των άλλων για εκείνη, τις απαιτήσεις του έρωτά της για εκείνον.

Πια δεν είναι η ηθοποιός, δεν είναι η Φροσύνη. Είναι μια γυναίκα δέσμια των επιθυμιών τόσο των γύρω της, όσο και των δικών της. Μια γυναίκα που της μέλλεται να πνιγεί, να μείνει στη μνήμη όλων, ως αυτό που οι άλλοι κατάλαβαν για εκείνη, αφήνοντας ξεχασμένο το πραγματικό της πρόσωπο.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή

Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη

Σχεδιασμός φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Καναβός

Φωτογραφίες – Trailer – Σχεδιασμός αφίσας: Ναταλία Β.

 

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη

Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή

 

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα, στις 20:30

Διάρκεια παράστασης: 60΄

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό, 5€ ανέργων

Λίγα λόγια για το έργο «Πασού»

Μία γυναίκα ηθοποιός αυτοσχεδίασε για μία ολόκληρη νύχτα πάνω στην κυρα-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων, που πνίγηκε στη λίμνη Παμβώτιδα. Αιτία του πνιγμού της ο παράνομος έρωτάς της με τον γιο του Αλή Πασά, Μουχτάρ.

Την επόμενη νύχτα, η ίδια ηθοποιός καλείται να αυτοσχεδιάσει πάνω στην Πασού, την απατημένη σύζυγο του Μουχτάρ, ηθική αυτουργό του πνιγμού της Φροσύνης και άλλων 16 γυναικών στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Ψάχνει ό,τι υλικό υπάρχει για εκείνη. Συνομιλεί με όλα τα πρόσωπα της ζωής της και μέσα από τη ζήλια, το μίσος, την απόρριψη, αντιμέτωπη συνεχώς με το φάντασμα της Φροσύνης, φτάνει στο χείλος του γκρεμού της. Τι ωθεί μια γυναίκα στην απόγνωση; Τι την οδηγεί να πνίξει 17 γυναίκες σε μια λίμνη; Τι σκέφτεται; Πόσο ελεύθερη είναι μια πριγκίπισσα; Τι αισθάνεται; Ποια είναι; Ποια είναι, τελικά, η «Πασού»;

Συντελεστές

Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή

Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ευγενία Μακαντάση

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Καναβός

Φωτογραφίες – Trailer: Ναταλία Β.

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Λυδίας Φωτοπούλου

Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή

 

Παραστάσεις: Κάθε Τρίτη, στις 20:30

Διάρκεια παράστασης: 70΄

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό, 5€ ανέργων

 

Ισχύει προσφορά και για τις 2 παραστάσεις («Φροσύνη» και «Πασού») με ένα εισιτήριο των 15€.

 

Θέατρο Άβατον 

Ευπατριδών 3, Κεραμεικός

Τηλ.: 210 34 12 689

www.ert.gr

Μαρίνα Μπουκουράκη
image}

Αφήστε μια απάντηση