Η Κίνα απαγορεύει την online δημοσίευση αρνητικού περιεχομένου

Techblog.gr

China Coronavirus Negative Content Ban αρνητικού περιεχομένου

Στις 15 Δεκεμβρίου, στην Κίνα, ανακοινώθηκε ένας νόμος ο οποίος είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα θετικό online οικοσύστημα, απαγορεύοντας τη δημοσίευση αρνητικού περιεχομένου. Ο νόμος αυτός ξεκίνησε να ισχύει την περασμένη Κυριακή.

Η Κίνα λογοκρίνει σχεδόν ό,τι δημοσιεύουν οι χρήστες

Σύμφωνα με τον νόμο, οι πολίτες επιτρέπεται να δημοσιεύουν μόνο θετικά σχόλια για τη χώρα τους στο διαδίκτυο. Ως μέρος αυτού του νόμου οι χρήστες απαγορεύεται να προβούν στη δημοσίευση αρνητικού περιεχομένου, ψευδών ειδήσεων, περιεχόμενου που διαταράσσει την οικονομική ή κοινωνική τάξη, ή καταστρέφει την εθνική ενότητα, και πολλά άλλα.

Επιπλέον, απαγορεύεται η δημοσίευση κουτσομπολιού για τις διασημότητες της χώρας ή περιεχομένου με σεξουαλικά υπονοούμενα. Γενικότερα, το περιεχόμενο που δημοσιεύετε θα πρέπει να προάγει την ενότητα και τη σταθερότητα, καθώς και να υπογραμμίζει τα οικονομικά επιτεύγματα της Κίνας.

Μόλις πριν δύο μέρες, ιστοσελίδα fanfiction απαγορεύτηκε στην Κίνα εξαιτίας ΛΟΑΤΚ περιεχομένου. Ενώ άλλες σελίδες που φιλοξενούσαν φεμινιστικό περιεχόμενο είχαν την ίδια μοίρα.

Όπως είναι λογικό, οι Κινέζοι πολίτες κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα σχολιάζοντας αρνητικά το νέο νόμο. Οπότε, ένας νόμος που έχει ως στόχο την καταστολή της δημοσίευσης αρνητικού περιεχομένου, μάλλον πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.

Πέρα από τη λογοκρισία, ο νόμος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των ειδήσεων που σχετίζονται με τον Coronavirus. Ήδη η Κίνα έχει λογοκρίνει ειδήσεις και σχόλια σχετικά με τον Coronavirus. Για παράδειγμα, ο γιατρός Li Wenliang είχε προειδοποιήσει για τον ιό στο νοσοκομείο που εργαζόταν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε γνωστό, μέχρι πρόσφατα. Δυστυχώς, μολύνθηκε από τον ιό και δεν τα κατάφερε.

Αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα, αφού υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τέσσερις ειδικοί σχετικά με τον ιό ή δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί, είτε έχουν συλληφθεί ή αποσιωποιηθεί. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές, όσοι δημοσιεύουν στα κοινωνικά δίκτυα ειδήσεις για άρρωστους συγγενής ή φίλους παρακολουθούνται στενά από την κυβέρνηση.

Τέλος, εκτός από το ότι λογοκρίνει σχεδόν κάθε τι που κοινοποιούν οι χρήστες, ο νόμος είναι ιδιαίτερα αόριστος. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί εύκολα να τον καταχραστεί και να “τιμωρήσει” τους “παραβάτες” για τη δημοσίευση αρνητικού περιεχομένου, σύμφωνα πάντα με τη δική της κρίση.

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος