Η «Απόσταση αναπνοής» του Τάσου Γουδέλη στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Η «Απόσταση αναπνοής» του Τάσου Γουδέλη στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Η συλλογή διηγημάτων του Τάσου Γουδέλη «Απόσταση αναπνοής» ανεβαίνει στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου μέχρι τις 14 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Μαρία Αιγινίτου έγραψε ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο σκηνοθετεί και παρουσιάζει μαζί με τον τιμημένο με το Βραβείο Χορν ηθοποιό Νίκο Καρδώνη.

Η σκηνοθέτις της παράστασης, ξεκινώντας από τις παλιές σημειώσεις, τα παιδικά ημερολόγια του συγγραφέα, ανασυνθέτει το κινηματογραφικό του βλέμμα δανειζόμενη στοιχεία από το σύνολο της συλλογής διηγημάτων Τάσου Γουδέλη «Απόσταση αναπνοής» κρατώντας και για την παράσταση τον ίδιο τίτλο.

Τα πάντα ακινητούν με σιωπηλό σεβασμό, έτοιμα για την ιερή τελετή. Μία φιγούρα που φεύγει ανάμεσα σε σκιές και σιωπή, χάνεται στο βάθος, αφήνοντας πίσω της άδεια δωμάτια. Εικόνες μιας μετεμφυλιακής επαρχίας, μια μικροαστική οικογένεια σε κάποια γειτονιά της Αθήνας, μια ερωτική ιστορία που μοιάζει με μελόδραμα, ένας φόνος, ομαδικοί τάφοι στη Μάνη, ένας νεκρός που δεν βρέθηκε ποτέ, η επιβλητική παρουσία του πατέρα, τα πανταχού παρόντα μάτια της μητέρας και δυο αδέλφια προσηλωμένα σε οπτασίες, στο κέντρο ενός κύκλου ανθρώπων με έμμονες ιδέες.

Η λογοτεχνία υπήρξε πάντα ένα ανοιχτό πεδίο, απ’ όπου το θέατρο αντλεί ελεύθερα,πλούσιο υλικό. Η μεταφορά του λογοτεχνικού κειμένου στη σκηνή προσφέρει πολύτιμους θησαυρούς και δημιουργεί συχνά για τον θεατή μια σχέση τόσο ιδιαίτερη όσο και η διαδικασία της ίδιας της ανάγνωσης.

 Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο www.nkt.gr

www.ert.gr

Γραφείο Τύπου ΕΡΤ