Μουσικός δημιουργεί με AI κάθε πιθανή μελωδία για να αποφύγει τις μηνύσεις

Techblog.gr

AI MIDI CC0 Melodies Μελωδία

Έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο ένας καλλιτέχνης να κυκλοφορεί κάποιο τραγούδι και να δέχεται μηνύσεις επειδή τμήματα από τη μελωδία του τραγουδιού μοιάζουν με τη μουσική άλλων κομματιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να τρέχουν στα δικαστήρια, ή να καταλήγουν σε κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Ένας αλγόριθμος που δημιουργεί CC0 μελωδίες

Όπως είναι λογικό, ο συνδυασμός των μουσικών νοτών είναι πεπερασμένος. Οπότε όσα περισσότερα τραγούδια κυκλοφορούν, τόσο περισσότερο θα παρατηρούνται “αντιγραφές”.

Γι’ αυτό, ένας μουσικός και ένας προγραμματιστής αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να βρουν μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, με σκοπό να σταματήσουν οι αγωγές για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τουλάχιστον όσον αφορά τη μελωδία των τραγουδιών.

Οι Damien Riehl και Noah Rubin ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο ο οποίος εντοπίζει ή παράγει κάθε πιθανό μουσικό συνδυασμό. Το AI είναι σε θέση να συγκεντρώσει κάθε 8-notes και 12-beat μελωδία. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να παράγει 300.000 μελωδίες το λεπτό, τις οποίες αποθηκεύει σε έναν σκληρό δίσκο ως MIDI αρχεία

Στόχος των δύο ανδρών ήταν να κάνουν copyright τα MIDI αρχεία με Creative Commons Zero license, ούτως ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιεί όποιος επιθυμεί, χωρίς να φοβάται ότι θα τον μηνύσουν.

Συνολικά, οι Riehl και Rubin κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο με 68 δισεκατομμύρια μελωδίες. Τόσο τα MIDI αρχεία όσο και ο αλγόριθμος που δημιούργησαν είναι διαθέσιμα στο Github και στο Internet Archive.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος