Mackmyra Intelligens: Το πρώτο ουίσκι στον κόσμο που παρασκευάστηκε με AI

Techblog.gr

Το αποστακτήριο σουηδικού ουίσκι Mackmyra έχει λανσάρει το Intelligens, το πρώτο ουίσκι στον κόσμο που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Αυτό είναι το πρώτο AI ουίσκι στον κόσμο

Το AI, που κατασκευάστηκε από τη σουηδική εταιρεία τεχνολογίας Fourkind και βασίστηκε στην πλατφόρμα Microsoft Azure, ανέλυσε πάνω από 70 εκατομμύρια διαφορετικούς συνδυασμούς ουίσκι με βάση τις αρχικές 75 συνταγές της Mackmyra.

Επιτηρούμενο από την ειδικό στα μείγματα ουίσκι της Mackmyra, Angela D’Orazio, το AI έλαβε διάφορες πληροφορίες, όπως reviews, βαθμολογίες και εκτιμήσεις εκπροσώπων της εταιρείας. Έπειτα, ανέλυσε όλα τα δεδομένα χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο και ανέπτυξε την τελική συνταγή Intelligens, η οποία είναι βασισμένη σε ό,τι αρέσει στους γνώστες του καλού ουίσκι.

Ο Jarno Kartela, βασικός συνεργάτης του τμήματος machine learning στην Fourkind, δήλωσε ότι οι αλγόριθμοι δεν έχουν μυαλό, οπότε χρειάστηκε να ορίσουν μία νέα προσέγγιση ώστε το AI να καταλάβει κάτι τόσο περίπλοκο όσο το ουίσκι.

Mackmyra Intelligens AI Whisky

Μπορεί οι μηχανές να μην διαθέτουν ανθρώπινη τεχνογνωσία, αλλά εμείς μπορούμε να τις διδάξουμε, ώστε να κατανοούν τα στοιχεία που συνθέτουν τις προηγούμενες συνταγές, πρόσθεσε. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στις μηχανές πληροφορίες όπως η γνώμη των πελατών και των εμπειρογνωμόνων για το εκάστοτε προϊόν, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ουίσκι της Mackmyra.

Η αρχική παρτίδα του Intelligens λέγεται ότι περιέχει νότες βανίλιας, βελανιδιάς, εσπεριδοειδών και αχλαδιού, και εμφιαλώνεται στο 46,1% abv. Ενώ η τιμή ανά φιάλη 70cl είναι £59.90 ή περίπου 70 ευρώ, με τα μεταφορικά να ανέρχονται στις £30 ή περίπου 40 ευρώ.

Τέλος, η φιάλη του Intelligens διαθέτει ετικέτα NFC, την οποία οι χρήστες smartphone μπορούν να σαρώσουν για να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το ουίσκι της Mackmyra.
Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος